En man står och kontrollerar ljus

Ljusfabriken Lowima

Ett levande ljus består endast av en veke och lite stearin. Men skenet från ett stearinljus sprider så mycket värme, trivsel och trygghet. I ljusfabriken Lowima i Skellefteå skapas högkvalitativa förutsättningar för rejäla myskvällar i vintermörkret.

När jag kommer in i Lowima, ljusfabriken som ligger i utkanten av Skellefteå centrum, står Mattias Wikström och rör i det stora vattenbadet med stearin.

– Vid 65 grader smälter stearin men sen det är bara någon tiodels grad hit eller dit som avgör vilka egenskaper stearinet får. Stearin är egentligen ganska skört men gör du rätt kan du skapa nästan vad som helst. Han nickar mot ett drygt 50 centimeter högt skal i stearin som står på en arbetsbänk en bit bort i lokalen.

– Tanken är att du ska ställa ett ljus på botten. Det ger ett fantastiskt mjukt och fint sken.

Mattias är gammal ishockeyspelare. Först i Skellefteå AIK sedan som proffs i Tyskland. För snart fem år sedan la han skridskorna på hyllan och strax därefter kom han underfund med att ljus och stearin verkligen var något som han gick igång på. Tillsammans med sin fru Lollo besökte de en ljusfabrik i Norrbotten.

– Vi kände direkt att det här var något vi ville syssla med. Bara några veckor senare hade de fått en snabbkurs i ljustillverkning av en stearinleverantör i Stockholm och lagt vantarna på ett kvarts ton stearin.

Mycket omsorg

Problemet var bara att de hade vare sig lokal eller utrustning.

– Under åren har jag laborerat en hel del för att komma fram till hur ett stearinljus bäst framställs, säger Mattias. Till en början smälte jag stearinet i en potatiskokare från ett serviceboende och hade något av en försöksstudio i ett förråd hemma på gårdsplanen.

Den andra advent 2013, slog så Lowima upp dörrarna för allmänheten.

– Man kanske kan tycka att det tog lite väl lång tid men jag har egentligen lärt mig allt själv, från grunden och min drivkraft har alltid varit att göra riktigt bra stearinljus. Sånt tar tid.

Skandinavisk design

Jag undrar vad som då kännetecknar ett bra ljus.

– Vi jobbar efter fem kriterier. Alla våra ljus ska, först och främst vara bra för både miljön och för hälsan. Det betyder rena råvaror och 100 procent stearin.

Stearin görs av fett och Lowimas stearin består av minst 95 procent ekologiska och vegetabiliska fetter.

– Idag görs många stearinljus av animaliska fetter, det vill säga från slaktavfall. Och det är mer regel än undantag att massproducerade ljus till stor del tillverkas av paraffin som utvinns ur petroleum. Alltså fossil olja.

Med några få undantag är alla Lowimas ljus vita, av den enkla anledningen att vita ljus brinner bättre.

– Ljusen ska ha en funktionell form som gör att de brinner så bra som möjligt och då blir de per definition också stilrena.

– Lite som klassisk skandinavisk design, säger jag och Mattias nickar.

Unika former

– Ett riktigt bra stearinljus brinner på ett speciellt sätt. Dels brinner de bättre, längre och med en klarare låga. Kvar blir bara ett fint nätmönster. Jämför du med ett paraffinljus, där du  alltid får den där typiska ”grottan”, får du mer ljus per volymenhet om du väljer stearin.

Lowimas ljus är alla handgjorda. Eller snarare handgjutna. Det betyder att inget ljus blir det andra likt. Mattias visar ett ljus som fått sin karaktär av träformens ådring och sedan försiktigt svärtats.

– Vi arbetar mycket med formar i just trä. Det ger ljusen en speciell struktur och tar liksom igen vårt nordliga rum.

Ljus är hett

Mattias är också förtjust i återbruk och det märks inte minst på inredningen.

– Mycket här inne är gjort av återanvänt virke. Bland annat är de där lådorna från Skellefteå Stadshotells gamla fasad och jag har använt uttjänta skifferplattor från gamla teatern som ljusfat. Så avbryter han sig och går tillbaka till vattenbadet med stearin.

– Strax 65 grader, säger han och plockar upp termometern. Nu är det alldeles strax dags.