Lunchteater: Huset

Västerbottensteatern, Skellefteå

Soppa serveras från 11:30:

”Om du går vägen över Lauparliden eller Aurbäcken upp mot Långvattnet, således på bortersidan av älven och Vormsjön...” Så börjar novellen ”Huset” av Torgny Lindgren. En berättelse som handlar om ett husbygge... om besatthet... om tro... om penninglotteriet... om gruvnäringen... om kärlek... om livets mening. Som vanligt i en historia av Torgny Lindgren är det inte lätt att sätta fingret på vad det handlar om. Det kan tyckas handla om ett husbygge, men handlar det egentligen inte om LIVET?


”Huset” publicerades första gången i Torgny Lindgrens samling ”Berättelserna”. Hösten 2003 framförde Gunnar Eklund den som lunchteater på Västerbottensteatern. Den bearbetades sedan om 2004 i ett samarbete med Norrlandsoperan där den framfördes med två sångare och sex musiker från Norrlandsoperans symfoniorkester med nyskriven musik av Cay Nyqvist.


2004 vann Torgny Lindgren sveriges radios novellpris för Huset.
Nu tar Gunnar åter upp originaluppsättningen av ”Huset”. Den här gången får vi också veta hur det kom sig att ”Huset” hamnade i Torgnys bok ”Berättelserna”.


Med enbart en stol på scenen trollbinder Gunnar publiken, eller som Mikael Bengtsson skrev i sin recension i Norran:
”Gunnar Eklund har hittat tonfallet. Han berättar Torgny Lindgren som jag tycker att han ska berättas, med ett stänk av svart, underfundig humor kombinerat med stor kärlek till karaktärerna. För vem kan väl bli upprörd när Bred-Kajsa lämnar Gideon för förman Lundvall i Kristinebergsgruvan, den första karln som såg åt henne med kärlekens glödande låga i blicken…"

 
 
Boka
14okt 12:00 - 13:00 Västerbottensteatern

Kontaktinformation

Västerbottensteatern AB
Nordlandergatan 1
Skellefteå
Telefon: 0910-715600
Telefon: 070-5695632

Arrangör: Västerbottensteatern

E-post: info@vasterbottensteatern.se
Hemsida: vasterbottensteatern.se

Mer från Västerbottensteatern

Utbud

Prisinformation

Lunchteater: 220 kr ink. soppa

 
What do you want to do ?
New mail

Fakta

På scenen: Gunnar Eklund

 
 
 
 
N
 

Hitta hit