En kulturvandring i sägnernas och berättelsens landskap

Burträsk, Skellefteå

En berättarvandring runt vackra Burträsket där vi höra om bygdens kända personer samt händelser och myter kring bygden, som Burträskarnas hår under fötterna. Vi guidas även genom Västerbottensost besökscenter, provsmakar osten och äter en hemgjord Västerbottenspaj.

SCHEMA:

10.00 Edelviks trädgård
Vi samlas i det vackra Edelvik där vi får höra den spännande berättelsen om herrgården som byggdes 1817 av Gustav Fahlander, sedermera adlad med det nya namnet Edelstam. I dag en folkhögskola med en blomstrande trädgård, café och kulturscen på sommartid.

11.00 Västerbottensost besökscenter
Självklart besöker vi Burträsk kungligt invigda Västerbottensost besökscenter där vi får historien om ostens tillkomst återberättad av en kunnig guide. Vi får också se historien i bild i museidelen. Förutom detta får ni provsmaka den exklusiva Västerbottensosten. Eller varför inte ta chansen att köpa en exklusiv del av osten över disk? Vi avslutar med att äta en hemgjord Västerbottenspaj med fyllning av lax eller lufttorkad skinka. 

12.30 Prisbelönte berättaren Per-Erik Wikströms hemgård
Vi tar sedan vägen till prisbelönte berättaren Per-Erik Wikströms hemgård i Risnäs där vi får höra den dråpliga historien om huset Albertinas förlisning i Burträsket. Det var Per-Eriks farfar som försökte flytta huset över Burträskets is. Hans konstateljé står öppen under besöket. Per-Erik är er ciceron under hela rundturen.  

13.30 Bergvikens konsthantverk
Vi fortsätter till Bergviken där paret Rose-Marie och Martin Karlsson tar emot i sin gård med konstateljé och tillhörande vackra trädgård. Ni får höra myterna kring vittra och den stora sten där dom ansågs bo och en och annan spökhistoria. Ni kommer också få veta varför Burträskarna anses ha hår under fötterna…Under detta stopp bjuds det på gofika i fin gårdsmiljö.

15.00 Henning Sjöströms födelsegård
Henning Sjöströms födelsegård i Bergviken blir nästa stopp. Vi får höra om en av de stora Burträsksönernas livshistoria.

15.30 Ulrika Eleonoras hemgård
Vi avslutar turen i Västerbottenostens skapare Ulrika Eleonora Lindströms hemgård i Skarviken och hör mer om hennes verk och spännande livsöde.

Hemresa ca kl 16.00. 

Kontaktinformation

Skelleftevägen 1
Burträsk
Kontaktperson: OVE JOHANSSON
Telefon: 0914-795113
Telefon: 070-2740101
Bokning: 0914-795113

E-post: ove.johansson@edelvik.se
Hemsida: www.edelvik.se

Hitta hit