Vandring - Svarttjärns vandringsstig

Skellefteå

Längd: 9 kilometer

Start: Start och parkering ligger nordväst om byn Svarttjärn. Se informationstavla vid väg 774.

Beskrivning: Här kan du vandra genom vacker natur till Havsvågen och upp på Lidberget, Lövånger-bygdens högsta berg. Sedan en tur mot Tuvtjärnen eller Blyberget och ner mot Svarttjärn.

Parkering:
Sväng av från vägen mitt i byn. Följ skyltad grusväg mot Havsvågen och vandringsled i 1,5 km. Vid vägs ände kommer ni till en stor vändplan med parkering.

Sträcka: Havsvågen – Tuvtjärn – Blyberget - Svarttjärn 

Bra att veta: Vissa tider på året är stigen blöt så det är bra att ha kängor eller stövlar. En kallkälla med drickbart vatten finns året runt. Det finns också en grillstuga med eldstad och ved fri att använda.

Blyberget. Roddbåt finns att låna för en tur på Tuvtjärn.

Sevärdheter: Blyberget som är 145 meter högt med utsikt mot Skellefteå, Rönnskärsverken och havet. Under vägen kan man se nästan två meter höga myrstackar, klapperstensfältet Havsvågen, fångstgropar och en del troll längs vägen.

Ansvarig för lederna: Svarttjärns Samverkansförening

Länk till karta: Svarttjärns vandringsstig

Digital karta över alla vandringsleder: Skellefteå Kommun

Mer information: www.skelleftea.se eller

www.svarttjarn.com

Mer från Bege dig ut på vandring

Utbud

Fakta

 Har du sett något som bör åtgärdas efter leden?

Kontakta ansvarig förening eller gå in på vår webb:

www.skelleftea.se/kontakt

Vandringskortet
Kom ut i naturen i sommar! Det finns 16 vandringsleder att välja på i vår vackra kommun. Hämta vandringskortet som är gratis på några av våra utlämningsställen eller ladda ner det från webben och gå minst tre av lederna i sommar, då har du chansen att vara med i en utlottning av fina friluftspriser. Mellan den 1 juni och 30 september kommer det att finnas en eller två kontroller uppsatta utefter varje led som du ska fylla i på kortet. Mer information om vandringskortet hittar du här. 

Länk: https://www.skelleftea.se/upplev/friluftsliv/promenad-och-vandring/vandringskortet

Hitta hit