Fiska i Varuträsket

Skellefteå

Både föreningslivet och Skellefteå kommun arbetar aktivt med att förbättra möjligheterna och tillgängligheten till natur, friluftsliv och fiske. Här är en av några guldkorn inom Skellefteå kommun som passar alla åldrar och framförallt för den fiskeintresserade familjen.

Varuträsket är en stor sjö som ligger ca.15 km väster om Skellefteå. Sjön har en varierande karaktär och varje år fångas stora gäddor och abborrar. Vid den allmänna badplatsen i Varuträsk finns ett fint område för hela familjen att sysselsätta sig.
Båt finns att hyra i Varuträsket, men den måste förbokas, information om det hittar du på fiskevårdsföreningens hemsida.


Information om Klintforsåns nedre fiskevårdsområde och deras fiskekort för dig som inte kan lösa Ungdomsfiskekortet hittar du här:
http://www.klintforsan.se/?page_id=22

Fler hemestertips i området:
Stanna till för fika och på gårdsbutiken Old Is New Kafé & Gårdsbutik i Norra Bergfors på Varuträskets västra sida.

https://www.oldisnew.se/om-oss

Fiske – inte en del av Allemansrätten

Tack vare Allemansrätten kan vi röra oss relativt fritt i naturen så länge vi följer ledorden – Inte störa – inte förstöra. Fiske är för många en naturlig del av friluftslivet, men viktigt att komma ihåg att fiske inte ingår i Allemansrätten.

Gratis att fiska på kusten

Ute på kusten och i havet är fiske kostnadsfritt och man behöver inget fiskekort för att fiska på kusten. Men det kan finnas fiskeregler som du måste följa. Nationella fiskeregler som Havs- och vattenmyndigheten bestämt för fiske på kusten hittar du här:

www.svenskafiskeregler.se

Fiske på privata vatten och i fiskevårdsområden

I många av de andra vattnen som finns i Skellefteå kommun kan det krävas att du löser ett fiskekort för att få fiska. För dessa vatten är det lokala fiskevårdsområdesföreningar som säljer fiskekorten och som bestämmer vilka lokala fiskeregler som gäller när du fiskar. Fiskeregler är till för att säkerställa att vi inte tar upp för mycket fisk så att vi alla även i framtiden kan ha glädje av fina fiskevatten.

Lös Ungdomsfiskekortet och låt familjen upptäcka nya fiskevatten på er hemester

Med Ungdomsfiskekortet kan du som är under 16 år fiska i hundratals fiskevatten inom Skellefteå kommun, kortet löser du helt gratis på Skellefteå Turistbyrå eller online via länken

Ungdomsfiskekortet är ett samarbete med ett antal lokala fiskevårdsområdesföreningar, vilket förkortas Fvo. Kom ihåg att ta reda på och följa de lokala fiskereglerna för de olika fiskevårdsområdena.

Här hittar du all information om Ungdomsfiskekortet:

https://skelleftea.se/fiske/ungdomsfiskekortet

Ungdomsfiskekortet kan du lösa kostnadsfritt på Skellefteå Turistcenter eller online här:

https://www.ifiske.se/fiske-ungdomsfiskekortet-skelleftea-kommun.htm

Fakta

Det är lättillgängliga med parkering i närheten och grillplats/vindskydd där ni kan tillaga mat samt bord för att äta ute i det fria. På flera av platserna finns även torrtoalett/utedass och möjlighet att hyra båt. Samtliga av dessa fiskevatten ingår även i Ungdomsfiskekortet – Skellefteå, vilket gör att familjemedlemmar under 16 år som löser detta kostnadsfria fiskekort får fiska helt gratis!

I Skellefteå är naturen alltid nära och för den fiskeintresserade finns hundratals fina fiskevatten att besöka inom kommunens gränser. Vi har samlat tips på några fiske platser som passar perfekt för en kort dagsutflykt med familjen där fiske är mål, eller som ett stopp på vägen för den som är ute på en lite längre hemester.

www.visitskelleftea.se/fiske

Hitta hit