JP Nyströms

Västerbottensteatern, Skellefteå
 
1977 var året då Jimmy Carter svor presidenteden. Och när inte Rote Arme Fraktion härjade så riktades den mediala uppmärksamheten mot Geijeraffären. I stugorna gick man på Star Wars-premiären och konstaterade att EPA bytt namn till Tempo. Men uppe i Gällivare-Malmberget höll några tonåringar på att bilda ett band. De spelade traditionella låtar och visor från Norrbotten och deras kännetecken var en gammal tramporgel av märket J. P. Nyströms.

I dag - över 40 år senare - har folkmusikgruppen J. P. Nyströms spelat tusentals konserter och turnerat över hela världen. Trots pandemi, stroke, tinnitus och barnbarn fortsätter samma pojkar, män och gubbar envist att spela den musik som grep dem redan som barn och som sedan stakade ut livet. JP Nyströms orkester är fortfarande Göran Eriksson, Markus Falck, Svante Lindqvist och Mats Olausson.

Till en konsert med J. P. hör också berättandet. Spännande, dråpliga men också allvarliga berättelser som inramar musiken har genom åren blivit något av bandets signum. Och kanske hörde några av er Svante Lindqvists uppmärksammade sommarprat i SR/P1 i augusti?

På Berättarfestivalen 2020 är gruppen dessutom aktuella med utgåvan ”En låda J. P.” - en samlingsutgåva med tidigare outgivet material. Livekonserter, TV- och radioprogram, studioinspelningar och intervjuer mm genom 40 år. Allt samlat i en lyxbox för nördar innehållandes 1 LP, 2 CD, 2 DVD och en bok. Boxen kan också ses som ett folkmusikaliskt bokslut över mer än 4 decenniers spelande.J. P. Nyströms orkester 1977 - 2020 - Nu börjas det!

Festivalklubb hela kvällen med servering till kl 23.00.

OBS! Ersätter tidigare annonserat program med Folkmusikgruppen WAO.
 
En del av Berättarfestivalen.
Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum i samverkan med Skellefteå Kammarmusikförening.
Producent: Norrlandsoperan Musik.
Boka
15okt 19:30 - 23:00 Västerbottensteatern

Kontaktinformation

Västerbottensteatern AB
Nordlandergatan 1
Skellefteå
Telefon: 0910-715600

Arrangör: Västerbottensteatern

E-post: info@vasterbottensteatern.se
Hemsida: vasterbottensteatern.se

Mer från Västerbottensteatern

Utbud

Prisinformation

Ord pris: 180 kr

Fakta

 

 

Hitta hit