Lyssna!

Hallen Nordanå, Skellefteå

Tillsammans med Färgfabriken och Virserums konsthall har Skellefteå konsthall under våren 2020 arbetat med konst och klimatprojektet "Lyssna - i gränslandet mellan kunskap och känslor" där ungdomar, konstnärer och forskare tillsammans undersöker vad det är att vara människa i de utmaningar klimatförändringarna ger oss. Ett kollektivt utforskande som undersöker kunskap och känslor, mellan klimat och platser, mellan omvärlden och jaget.

Kl. 12-13 "Klimatkris, medier och lyssnande” föreläsning med docent i medie- och kommunikationsvetenskap Annika Egan Sjölander
Docenten i medie- och kommunikationsvetenskap och universitetslektorn Annika Egan Sjölander vid Umeå universitet driver forskningsprogrammet ”Kommunikation för hållbara samhällen i den antropocentriska eran” sedan många år. Vid programmet studeras journalistik, kommunikation och mediernas roll i omställningen till en mer hållbar värld, både lokalt och globalt. Klimatkrisen och världens vattenbrist är två aktuella exempel. Demokratiska beslutsprocesser, digitalisering och social innovation är andra nyckelord.

Plats: Hallen, Nordanå
Länk till anmälan Annika Egan Sjölander: https://simplesignup.se/event/171465

Kl. 13-13.30 Paus

Kl. 13.30-14.30 Föreläsning med konstnären Linda Tedsdotter
Konstnären Linda Tedsdotter (f 1975) arbetar ofta platsspecifikt där hennes konst på något sätt är relaterad till den plats och det sammanhang som den är en del av. Hon är aktuell med utställningen Untitled på Göteborgs konstmuseum som visar hennes konstnärliga process ” Apocalypse Insurance – Gardening ” som påbörjades precis innan Covid-19 pandemin satte igång. Ett projekt som startade med att vara en rolig idé att ”preppa” sig med kunskap om odling som utvecklades till att konstnären på allvar förberedde sig för eventuella matsanktioner. Linda Tedsdotter ser sig själv som en prepper-konstnär, hon föreställer sig framtida scenarier och vad hon kan tänkas behöva för att överleva dem, och gör sedan konstverk som på olika sätt ska hjälpa henne ta sig igenom dessa dystopiska tider. Tedsdotter är född i Laisvall och utbildad vid Konsthögskolan Valand (1996 - 2001) och arbetar utöver sin konstnärliga verksamhet som lärare vid Dômen Konstskola och som frilansande curator.

Plats: Hallen, Nordanå
Länk till anmälan Linda Tedsdotter: https://simplesignup.se/event/171468


Kl. 14.30 - 14.50 Paus 

Kl. 14.50-15.50 Föreläsning med filmaren och producenten Clara Bodén och visning av hennes film Stamnätet
Filmskaparen och producenten Clara Bodén (f 1983) är bosatt på Rödön i Jämtland
och driver sedan 2011 produktionsbolaget Vapen och Dramatik AB. Hon
nominerades 2015 till en Guldbagge för essäfilmen Lgh + bil + allt jag har och äger (48 min, 2014) och fick samma år Östersunds kulturstipendium och LT’s Kulturstipendium.
Stamnätet (5 min, 2018) som är en personlig film om att växa upp omgiven av rika
naturresurser. Det är en film om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som
vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.

Plats: Hallen, Nordanå
Länk till anmälan Clara Bodén: https://simplesignup.se/event/171469

Fler aktiviteter kommer framöver på webben

Arr Skellefteå kommun/Skellefteå konsthall

17okt 12:00 - 15:50 Hallen Nordanå

Kontaktinformation

Skellefteå kommun

93131 SKELLEFTEÅ
Kontaktperson: Anna-Karin Larsson
Telefon: 0910-735000

Arrangör: Skellefteå kommun/Skellefteå konsthall

E-post: anna-karin.larsson@skelleft...
Hemsida: https://www.skelleftea.se/u...

Hitta hit