Chotto Xenos - Akram Khan Company

Scen 1, Sara Kulturhus, Skellefteå

Hur börjar krig? Och på vilket sätt slutar det? Det beror på vem som berättar historien. 

Akram Khan Company är åter på turné med Dansnät Sverige. Den här gången med Chotto Xenos -  ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna. Nu med handlingen förlagd mitt i första världskrigets leriga skyttegravar.  

Chotto Xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset. 

Historien gestaltas av en graciös och atletisk dansare som med tydlig och lättolkad koreografi bemästrar detta tunga tema med lätthet och humor. I en kuliss bestående av rörliga projektioner interagerar dansaren med de tredimensionella bilderna och skapar en stark, poetisk och visuell dansföreställning.  

Chotto Xenos är en fängslande dansproduktion som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100 000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem.  

Akram Khan Company har under drygt tjugo år tagit platsen som ett av världens främsta danskompanier. Dansspråket har sina rötter i indisk kathak och samtida dans men präglas alltid av ett tydligt narrativ. Ett tilltag som skapat såväl tillgänglighet som konstnärliga och kommersiella succéer. I samarbete med regissören Sue Buckmaster tar sig kompaniet nu an kolonialsoldaternas bistra drabbningar.  


Föreställningen turnerar genom Dansnät Sverige. 


Saras Danspaket - i samarbete med Dans i Nord

Föreställningen är en av två föreställningar som ingår i ett paket där du som köpare får möjlighet att ta del av dans i världsklass. 

 
Övriga föreställningar som ingår i danspaketet:
 
28 april 2022 - Cas Public med föreställningen 9, här undersöker den kanadensiska koreografen Hélène Blackburn hur den nionde symfonin skulle upplevas om vår hörsel vore nedsatt, precis som den var för upphovsmannen Beethoven. 


Via BOKA-knappen kan du säkra din plats på alla tre föreställningar eller boka biljett till enstaka föreställningar.

Boka
17mar 19:00 - 19:50 Scen 1, Sara Kulturhus

Kontaktinformation


SKELLEFTEÅ
Kontaktperson: Olof Westring
Telefon: 070-6407433

Arrangör: Sara kulturhus/Dans i Nord

E-post: olof.westring@dansinord.se
Hemsida: http://www.dansinord.se/

Mer från Scen 1, Sara Kulturhus

Utbud

Prisinformation

Biljetter säljs på Skellefteå Turistcenter och på arrangörens officiella bokningssida.

För mer info om biljetter tel. + 46 (0)910-452515 eller biljett@visitskelleftea.se 

OBS! Det är ingen reservation av biljetter, endast direktköp.

Fakta

Föreställningen är 50 min, utan paus.

Hitta hit