Viljan att förändra - Föreläsning

Trappscenen, Sara Kulturhus, Skellefteå

Under 1800-talets andra hälft växer starka rörelser fram som kämpar för ett samhälle med större frihet och jämlikhet, medborgerliga rättigheter och drägliga levnadsförhållanden. Nya grupper gör sig hörda – även i Västerbotten – ­ och möts med tvekan och motstånd innan idéerna får fart och fäste.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten tar dig med till sina arkiv och berättar mer om en tid i förändring kring sekelskiftet 1900. Många av rösterna från väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och andra politiska rörelser finns bevarade i föreningarnas arkiv runt om i landet. Deras historia av kamp, men också glädje, firande och kalas, är en del av samhällets historia och speglar på olika vis demokratins framväxt i Sverige.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten bildades 1969 och är en ideell förening som bevarar och tillgängliggör föreningars arkiv och erbjuder service, föreläsningar och skolprogram samt hjälp med arkivering. Våra lokaler och arkiv finns i Umeå och Skellefteå och är öppna för besök. Välkommen till oss – i arkiven finns det liv!

Boka
06dec 19:00 - 20:30 Trappscenen, Sara Kulturhus

Kontaktinformation

Kanalgatan
Skellefteå
Kontaktperson: Maria Asserud
Telefon: 070-5695632

Arrangör: Västerbottensteatern

E-post: info@vasterbottensteatern.se
Hemsida: vasterbottensteatern.se

Prisinformation

Fri entré men biljett krävs-

Fakta

Medverkande: Anna Sténs, docent i historia och arkivchef, Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Anneli Rundström Karlsson, arkivpedagog, Nordanå

Arrangör: Västerbottensteatern och Folkrörelsearkivet i samarbete med Folkrörelsearkivet och Bilda

Hitta hit