Byn med mjölkstenen – en fotoutställning om Önnesmark

Skellefteå

Byn med mjölkstenen – en fotoutställning om Önnesmark

Ulf Johansson är en samtida dokumentärfotograf som i denna utställning visar oss 50 år av foton från sin hemby Önnesmark. Genom hans klassiska bilder får besökaren se en bygd i förändring. Utställningen lyfter ögonblicksbilder från livet i Önnesmark –  glädje, sorg, liv och död. 

Ulf Johansson – om mjölkstenen:
Om vi kan få mjölk ur en sten – då behövs inga kor.
När jag som barn fick höra talas om att det fanns en ”mjölksten” i vår by, satte det genast full fart på min fantasi. Att korna vi hade hemma på gården gav oss mjölk, det visste jag förstås. Men att det i byn också fanns en magisk sten, som förmodligen innehöll så mycket mjölk att den aldrig någonsin skulle ta slut – det var ju nästan ofattbart!
Jag minns att jag tyckte att det var en otroligt värdefull skatt. En sådan sten måste ju var värd ”många pengar”. Jag tänkte att stenen måste förbli vår hemlighet – så att inte tjuvar och banditer kommer och stjäl den av oss. Så många spännande tankar!
Samtidigt var jag orolig för vad som skulle hända med våra kor. De hade ju alltid hade bott hos oss på gården. Om en sten kan ge oss mjölk, så behövs ju inte längre några kor.

Nu, nästan 60 år senare, kan jag ibland sakna den livliga fantasi jag hade som barn – där gränsen mellan verklighet och saga kunde flyta samman.

Idag kan jag dock konstatera att det inte längre finns några kor kvar i byn. Mjölkstenen står fortfarande på samma plats – och vi har mjölk…

Om Önnesmark
Önnesmark är en gammal jordbruksbygd med anor från 1200-talet och var i början av 1500-talet en av de större Lövångersbyarna. Enligt Jordeboken fanns då sex verksamma bönder. Rasmus Olsson var en av dem och han var utan konkurrens socknens rikaste karl. Hans egendom uppgick till ett värde av 359 mark och 6 öre. Omräknat i kronor var han värd 70-80 000 kr – en för den tiden svindlande summa. Under ett par årtionden på 1700-talet bodde det 16 vuxna här och byn sägs ha varit störst under mitten av 1800-talet.

När Önnesmark 1981 blev utsedd till ”Årets by” fanns ett 40-tal personer fast boende i byn. Idag är inte ens hälften av byns gårdar bosatta året om – men med den optimism som nu råder i Skellefteåområdet kanske det snabbt kommer att ändras?

Byns speciella kännemärke är ”Mjölkstenen” – ett stort sprucket stenblock i närheten av infarten från nuvarande E4. Namnet fick stenen efter att byns kvinnor förr i tiden brukade stå där och sälja mjölk och fil åt soldater från norra länsdelen som marscherade förbi för vidare färd mot exercisplatsen vid Gumboda hed. Den användes som övningsområde 1649-1897.

Välkommen till utställningen!

Utställningen pågår till 15 januari 2023. Läs mer om den på vår hemsida.

Mer från Skellefteå museum

Utbud

Hitta hit