Vernissage - Maskor och makt

Utställningshall, Sara kulturhus, Skellefteå

Vernissage - Maskor och makt

Söndag 9 oktober bjuder MAN in till vernissage för Maskor och makt - en utställning om kvinnors arbete, textilt återbruk, kroppen och minnet. Utställningen presenterar samtida konstnärers sätt att förhålla sig till textil som uttryck och sätter perspektiv på vår nutid och dess utmaningar.

Ta del av ett performance från en av de medverkande konstnärerna, mingla och slå dig ner i textilateljén "Trådverkstan" där du kan skapa förutsättningslöst med återbrukade material. Vi bjuder på snittar och alkoholfritt bubbel. Välkommen!

14.00 Cecilia Andersson, curator och verksamhetsledare på MAN, hälsar välkommen till utställningen. 

14.30 Performance med Jan van Esch, en holländsk multimediakonstnär som medverkar i Maskor och makt.

14.00-16.00 Veronica Olofsson, konstpedagog på MAN, är på plats i Trådverkstan - en drop-in textilateljé i anslutning till utställningshallen. Här är du välkommen att skapa förutsättningslöst med återbrukade material. Eller bara sätta dig ner och ta det lugnt en stund.

Varmt välkommen!

Om Maskor och makt
Maskor och makt är en hyllning till kvinnors händer som genom tiderna försett mänskligheten med klädesplagg, med berättande vävar och hemmets textilier.
Händerna som utfört dessa arbeten har varit så gott som osynliga, tagits för givna och övervägande varit obetalda. Trots det har nål och tråd fungerat som ett sätt att berätta om livet, om tillhörighet, om konflikter och om kärlek.

Textila verk har återspeglat samhället i stort men även varit ett sätt att återge personliga och vardagliga berättelser. Utställningen Maskor och makt presenterar samtida konstnärers sätt att förhålla sig till textil som uttryck och sätter perspektiv på vår nutid och dess utmaningar.

Medverkande: Jan van Esch, Charlotte Gyllenhammar, Hanna Holmgren, Tarik Kiswanson, Matilda Kenttä
Ur samlingen: Louise Bourgeois, Britta Marakatt-Labba

Utställningen pågår till 22 januari 2023. Bilden visar ett utsnitt av Jan van Esch performance ”Mitumba”. Fotografi Nadin Retsche.

Hitta hit