Frida Uhl

Trappscenen, Sara kulturhus, Skellefteå

Prisexempel

260 kr
Mat ingår i priset och allergier anmäler man vid bokning.
Visa alla priser

Frida Uhl var en allkonstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru” än hur hon påverkade den moderna litteraturen och kulturlivet. I denna föreställning dramatiseras hennes spännande liv.

Hon är en av många bortglömda yrkeskvinnor som målmedvetet och riskfyllt stred för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt. Hon rörde sig mellan Berlin, Paris, London och New York och hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt där hon hävdade kvinnans rätt till ekonomisk självständighet, sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne.

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill Strindbergs intima teater belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling in i framtiden. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna; hon startade cabaretscener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Under sina resor översatte hon sina mäns texter till flera olika språk (bl.a. Strindbergs Vetenskapliga skrifter till engelska) och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen. Hon fick också två barn: Friedrich (med Frank Wedekind) och Kerstin (med August Strindberg).

Boka
16feb 12:00 - 13:00 samt 18:00 - 19:00 Trappscenen, Sara kulturhus
17feb 12:00 - 13:00 Trappscenen, Sara kulturhus

Kontaktinformation

Torggatan 7
Skellefteå
Kontaktperson: Maria Asserud
Telefon: 0910-715615

Arrangör: Västerbottensteatern

E-post: maria.asserud@vasterbottens...
Hemsida: vasterbottensteatern.se

Mer från Trappscenen, Sara kulturhus

Utbud

Prisinformation

260 kr lunchteater

315 kr middagteater

Hitta hit