Om samhällsbygget Boliden 100 år

Boliden, Skellefteå

Tillsammans med arkitekt Enar Nordvik välkomnar vi till en dubbel föreläsning om samhället Boliden, dess arkitekt och trädgårdsstaden i fokus.

John Åkerlund - Arkitekten som präglade Boliden
John Åkerlund var från början elektroingenjör från Borås, men kom att verka som arkitekt med en bredd inom allt från kyrkorum till skolor och hela industrisamhällen. Han blev även Bolidenbolagets arkitekt vid uppbyggandet av det helt nya samhället Boliden.

Karin Eriksson Hultén konstvetare och arkitekt, berättar om John Åkerlunds liv och omfattande produktion med utgångspunkt i sin forskning och avhandlingen "Resande i arkitektur" John Åkerlunds liv och verk (Umeå universitet 2004).

Trädgårdarnas roll i ett samhälle - Boliden i en delstudie
I en delstudie undersöks gruvsamhället Bolidens första fas och trädgårdarnas betydelse i samhällsbygget.

Elin Bergman, doktorand i konstvetenskap, berättar utifrån sin avhandlingsarbete "Trädgårdens textur Rumsliga, materiella och sociala perspektiv på de privata trädgårdarna i Sverige 1900-1930". Trädgårdens betydelse och användning i samhällsplanering, estetisk och politisk diskurs och som en självklar del av hemmets konstitution vid tiden (Stockholms universitet 3 maj 2024). Delstudien med Boliden ingår i detta arbete.

Boka
26maj 14:00

Kontaktinformation

Yttervägen 62
Boliden
Kontaktperson: Susanne Sundwall
Telefon: 070-2320156

Arrangör: Bolidens teater och musikförening

E-post: folketshusboliden@gmail.com
Hemsida: riksteatern.se/boliden

Prisinformation

100 kronor
Barn/ungdom under 18 år gratis

Biljetter köps på plats eller via tickster.com

Hitta hit