Har de kärringar till sånt?

Boliden, Skellefteå

IngMari Lundmark och hennes dotter Anneli Lundmark berättar om gruvkvinnorna som gick före, om varför kvinnorna förbjöds och om den långa och händelserika kampen – framför allt i Norrbotten och Västerbotten – för att åter öppna upp gruvorna för alla.

Vilka var motståndarna? Vilka var pådrivarna? Och hur var det att komma som första kvinna till en totalt mansdominerad värld? 

Genom historien har kvinnor spelat en stor roll inom den svenska gruvnäringen. I århundraden arbetade de sida vid sida med män. Men i mitten av 1800-talet förändrades synen på kvinnors sysselsättning inom malmbrytningen. Flera europeiska länder införde kvinnoförbud i gruvorna. 


I Sverige förbjöds kvinnorna att arbeta under jord i gruvor år 1900 och det skulle dröja nära 80 år innan lagparagrafen till slut raderades. 

När förbudet slopades blev elritaren IngMari Lundmark den första kvinna att gå bergarbetarutbildningen inom LKAB och den första kvinna att någonsin arbeta vid fronten i Kirunagruvan. Under åtta år stod hon ensam på ett borraggregat flera hundra meter under jord och lyfte två ton borrstål per skift. 

Tisdag 17/9, kl. 18.00-19.00
Lokal: Gula Villan, Södra Parkvägen 4, Boliden

Fri entré, Fikaförsäljning     

Arrangör: Bolidens bibliotek och Aktivitetshuset Gula Villan 

Arrangemanget är en del av ”Boliden 100 år” 

17sep 18:00 - 19:00

Kontaktinformation

Norra Parkvägen 7
Boliden
Kontaktperson: Bolidens bibliotek
Telefon: 0910-736120

Arrangör: Kultur- och biblioteksavdelningen

E-post: bibliotek.boliden@skellefte...
Hemsida: https://skelleftea.se/invan...

Prisinformation

Fri entré

Hitta hit