Utställningen ”Samtida och dåtida Resandekonstnärer och hantverkare”
Södra foajen, Sara Kulturhus, Skellefteå
I samband med Resandefolkets Dag som firas 29 september pågår utställningen ”Samtida och dåtida Resandekonstnärer och hantverkare”.
Utställningen visar bilder på objekt som tillverkats och används av Resandefolket. Hantverk har alltid haft en stor betydelse för resandefolket vilket dom ofta även har livnärt sig på.
...
Kl. 11 - Utställningen öppnar
På plats finns Helen Hugosson från Sensus och Britt-inger Hedström från Dikko.
Det är ingen som vet hur många personer i Sverige som har resandebakgrund eftersom vi inte har registrering utifrån etnicitet. Vissa säger 30 000, andra 100 000. Och många har hållit sin identitet hemlig. Men allt fler resande berättar att de tillhör Resandefolket och idag ökar de som släktforskar och tar DNA för att få tillbaka sin identitet.
Resandefolket (de resande) erkändes år 2000 inom gruppen romer som nationell minoritet i Sverige. De som idag benämns resande anses vara den första immigrationen av romer som kom till Norden på 1500-talet och vars ursprung är Indien. Det finns förutom resande även svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer i den nationella minoriteten romer.
...
Exempel på objekt som visas på bild i utställningen:
Äldre broscher i silver/rubb Den enkla Resandebroschen – är en brosch som användes på marknader och vid andra tillfällen när man ville känna igen varandra utan att säga något.
Resande-kniv/tjuro Resandeknivar – eller tjuro är helt fantastiska knivar tillverkade av, många gånger, okända knivmakare. Kniven i utställningen är tillverkar av Anselm Swartz. Tjuro är benämningen på en kniv som tillverkades av Resande och såldes av Resande i Sverige och Norge och i huvudsak under 1900-talet. Men det finns fortfarande flera knivmakare bland Resandefolket. Resandekniven har ett unikt formspråk, en egen historia och är en del av Resandekulturen.
Armband i skinn/jimm Armbandet i läder – tillverkat av Quest Leite som är en tusenkonstnär. Han bor i Göteborg där han till stora delar tillverkar sina alster vid köksbordet. Många av de hantverk som tillverkas av Resande har med symboler som visar deras etnicitet.