Evenemanget äger rum den 7 oktober
Manifestation inför filmen ”Det kunde varit vi”
Sara kulturhus, Skellefteå
NATIONELL FOTOUTSTÄLLNING FÖR ALLAS LIKA VÄRDE VISAS I SKELLEFTEÅ.
I samband med biofilmen ”Det kunde varit vi” tar nio starka lokala personligheter plats i Skellefteå. Personer som vanligtvis inte får synas och som historiskt gömdes undan på institutioner.
Den 7 oktober genomför Visit Skellefteå tillsammans med Skellefteå kommun, Sara kulturhus, Nöjesfabriken och ICA Kvantum en manifestation vid fotoutställningen på Saraplatsen för att uppmärksamma alla människors lika värde och dela ut gratisbiljetter till filmen.
Kl. 11.30 samlas Nöjesfabriken på Nordanå och går tillsammans till Sara platsen, välkomna att följa med.
Program – Sara platsen kl. 12-13
- 12.00 Lorents Burman inleder
- Intervju med några av modellerna i Skellefteå
- Musik, aktiviteter och mingel
- Testa på aktiviteter, mingla med maskotarna ”ICA Paprikan” och Buddy från Skellefteå AIK
- Spelare från Skellefteå AIKs damlag är på plats
- Biljetter till filmen kommer att delas ut
- Såpbubbledisco
Om filmen
Filmen är en dokumentärfilm om människor med utvecklingsstörning som varit särskilt utsatta för utanförskap och behandlats skoningslöst och inhumant sätt. Historien ska berättas av Ida och Emma, två lysande stjärnor från Glada Hudik-teatern.
Det är en period i Sveriges historia, som många inte känner till och därför vill Pär Johansson med Glada Hudikteatern vara med och berätta denna historia. Dokumentären Det kunde varit vi tar oss tillbaka i tiden. Från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på utvecklingsstörda. Historien bygger delvis på brev man tagit del av, som en pojke som hette Olle skrev till sin mamma från Vipeholmsanstalten. Brev som aldrig skickades.
Läs mer här.