Närbild på Thea Holmqvist som står med en famn full av äpplen
#MySkellefteå

Dannys lista – 5 favoritplatser i Skellefteå

Sven Burman
den 1 juli 2021 Sven Burman
För ett drygt år sedan var Danny Welch på besök i Skellefteå, när stora delar av Europa gick in i lockdown. Han blev fast i 10 veckor, och hann under dessa veckor bli så förälskad av platsen att han valde att stanna kvar och bosätta sig här. Under sitt år han han upplevt mer än vad många som vuxit upp här har hunnit med under ett helt liv.

Vi bad Danny att lista sina 5 favoritplatser i Skellefteå och de flesta av dem visar sig vara små gemytliga utflyktsmål, okända för de flesta.

1. Hamnskär

En varm sommardag förra året, tog Danny och hans tjej Ebba vattenskotern ut till ön Hamnskär, belägen utanför Ebbas sommarstuga norr om Byske. Det visade sig bli en av Dannys absoluta favoritplatser.
– Jag var helt överväldigad när vi klev i land på Hamnskär. Det var en så vackert med hällor och grottor och det var dessutom helt folktomt just den dagen. Där en ordentlig båtbrygga, en publik bastu och t.o.m ved, vilket för mig som är från England, är helt ofattbart. Vi hade själva med oss ved som vi i vår tur lämnade kvar. Jag skulle vilja träffa initiativtagarna till detta.

Efter denna premiärtur har vi återvänt till Hamnskär många fina sommardagar och kvällar.

 

2. Prästfallet

Mitt emellan Stämningsgården och Varuträsk, längs den gamla landsvägen, ligger Prästfallet. Här gör klintforsån en kraftig sväng och faller en meter vilket skapar en läcker fors. En grillplats med vindskydd är byggd på den lilla 'udden' som går ut mot forsen. Detta ligger i direkt anslutning till ett skogsskifte tillhörande Ebbas släkt och hon har hängt här sedan hon var liten. Danny berättar att han besökte detta ställe flera gånger förra sommaren för att grilla och njuta av upplevelsen och att det direkt blev en av hans favoriter.

3. Storsten

Det här är nog den minst kända platsen av alla på Dannys lista. Det är ännu en grillplats, men denna är belägen vid havet, bara någon kilometer söder om Båtvik där Danny spenderat mycket tid senaste året. Googlar man på Storsten Båtvik så får man inte en enda träff. Det är dock en otroligt gemytlig liten grillplats och ett vindskydd precis vid strand

4. Västra Lillträsket

Västra Lillträsket och ligger cirka 2 mil från Skellefteå, strax norr om Varuträsk. Där finns inplanterad regnbåge och röding, men även gädda, mört och abborre. Sjön drivs av Klintforsåns FVO och här finns båtar att hyra. 

Danny berättar att han var fashinerad av det faktum att båtarna fanns tillgängliga och att man bara swishade hyran till Fiskevårdsområdet. Att människor i Sverige har förtroende för varandra och inte utnyttjar sådanna förmåner. Det skulle aldrig fungera i England förklarar han.

5. Grillplatsen vid Spegeldammarna

Den lantliga byn Myckle följer Skellefte älvens norra sida ända upp till Medle. Mellan Skellefteå och Medle finns många fina platser längs älven och en av dem har haft en speciell betydelse för Danny. Vid de så kallade spegeldammarna finns en eldstad och ett vindskydd, vackert beläget precis vid älven. Detta var en av de första platserna som Danny besökte tillsammans med Ebba då hon visade honom vart hon vuxit upp. Det var vinter då och Danny faschinerades av isformationerna på älven. 

Sedan dess har han återvänt hit många gånger. 

 

Du kanske också gillar...