Upptäck Skellefteås natur

Den norrländska naturen har mycket att erbjuda för dig som vill upptäcka den, och vi har gjort vårt bästa för att samla ihop både storys från lokalinvånare och guider till specifika områden. Så om du längtar bort från storstadslivets stress och ut i naturens lugna famn har du hamnat helt rätt. Välkommen att upptäcka Skellefteås naturliv tillsammans med oss!

En guide till Norrlands friluftsliv

Norrlands natur är inte som övriga Sveriges natur, och det friluftsliv som finns här är svårslaget. Sommarhalvåren är ljusare och lugnare, men aldrig stilla. Vinterhalvåret är mörkare och tystare, men aldrig sovande. Friluftslivet och utomhusaktiviteterna tar aldrig slut, de bara avlöser varandra och ser olika ut. 

 

Under sommaren kan vi vandra långa sträckor, ta med kaffe och varm choklad i termos att avnjutas i en sjö vid en glänta. En macka nedpackad i väskan, och en näve blåbär direkt från skogens givmilda snår till efterrätt. Kanske väljer vi en ridtur istället för en vandring, eller besöker någon av de många sevärdheterna som visar den norrländska livsstilen. En flera tusen år gammal lämning vid kusten, och vi kan än idag förstå varför våra förfäder valde den här platsen till sitt hem.

 

Under vintern passar vi på att njuta av kylan, snön och isen. Av det dansande norrskenet i himlen, ibland omöjligt att hitta medan det andra nätter inte går att missa. Vi tar den stereotypiska bilden av den hårda norrlänningen och ser oss själva i den. Vi går hårdhudade ner till sjön med endast morgonrocken och badkläderna på för att sakta sänka oss ner i nästan nollgradigt vatten. Vi åker hundspann genom skogarna, längdskidor i de spår som finns i varje by och kikar på älg. Värmer oss vid elden, blundar och njuter.