Allt om bjuröklubb

Ted Logart
Ted Logart
Bjuröklubb är ett av Skellefteås mest besökta utflyktsmål. För alla som har varit där är halvöns förtjänster uppenbara, att fånga Bjuröklubbs i text eller tal är däremot inte busenkelt. Men låt oss i alla fall göra ett försök.

Visst, bjuröklubb ligger alltid där det ligger oavsett hur världen lutar. Och spektakulär är halvön året om. Likväl är det som om området exploderar i intryck från maj till september. När några av Sveriges mest uppskattade instagrammare, efter ett veckolångt häng i Skellefteå, fick frågan vilken plats de helst skulle återvända till var svaret lika unisont som tveklöst:
— Bjuröklubb.
Varför? Jo. Variationen. Kontrasterna. Det karga och hårda. Mot det mjuka. Varma. Havet och fastlandet och allt vatten runt omkring.

FYREN OCH FÖRLISNINGARNA

År 1859 byggdes fyren på Bjuröklubb. Längst ut på en klippa. 52 meter över havet. I trä. Gul och åttakantig. Allt sedan dess har hon lyst för sjöfarten. Hon, fyren kallas fortfarande den gamla damen. Varför är det ingen som riktigt vet men under åren har hon kommit att se en hel del. Som år 1916 när två tyska fartyg kapades. Mitt under brinnande världskrig.
22 besättningsmän fanns fortfarande ombord när fartygen under ryskt befäl tog finsk hamn. 36 undkom i livbåtar. Tog sin tillflykt till Skelleftehamn. Händelsen gick till historien som Bjuröklubbskapningen. Fyra dagar senare, 16 april samma år, torpederades ångfartyget Syria. Fartyget förliste. 4350 ton järnmalm från Luleå på väg ut i världen, gick till botten. Allt som allt har 35 skepp förlist utanför Bjuröklubb. Det finns dykare som hävdar att Sveriges bästa dykning finns just här.

 

 

NATURRESERVATET

Historien och kulturen till trots, många skulle hävda att Bjuröklubb främst är natur. År 1976 blev halvön också naturreservat, tack vare sina slipade berghällar täckta av vågspolad sten, vindpinade, knotiga tallar och granar som växer mellan klippor. För att inte tala om ständer med gråalsnår och vänderot, älggräs och gultåtel.
Det sägs att solen alltid skiner på Bjuröklubb. Det är förstås en överdrift men faktum är att halvöns belägenhet gör att havsbrisen ofta håller molen borta. Därför är det inte så konstigt att Storsand, Västerbottens längsta havssandstrand, är en utomordentligt välbesökt badplats under sommarmånaderna.

HÄR OCH VAR

För 4000 år sedan ska Bjuröklubb ha stigit upp ur havet. Fem gånger per dag nämns Bjuröklubb i Sveriges Radios väderprognoser. Det finns sju bäddar i lotsutkiken där du kan övernatta. I fyrvaktarbostaden finns ett café med minst sju sorters kakor och en handfull lätta rätter. Gunnar Nordland har fotat hundratals spektakulär norrsken med Bjuröklubb som fond. Laleh har skrivit en sång om Bjuröklubb som har lyssnats på 7 806 704 gånger på Spotify.
Tusen och åter tusentals flyttfåglar formligen älskar Bjuröklubb. Jo, klubben är faktisk ansedd som en av norra Sveriges bästa sträckfågellokaler. Och människorna, de har funnits här i alla fall sen 500-talet. Jägare och fiskare. Det visar lämningar. Tomtningar, jungfrugrav och labyrint. Och ett fiskekapell som sattes upp i mitten av 1800. Något sånt, kan man väl säga om Bjuröklubb?

BO OCH FIKA PÅ BJURÖKLUBB