Norrskenet dansar över himlen ovanför havet och en tänd fyr

Aurora Borealis | Upplev Norrskenet

Ted Logart
Ted Logart
Norrsken upplever du bäst där det är som mörkast. Alltså, så långt bort från civilisationens ”ljusföroreningar” som möjligt. Dessutom är det förstås bra om landskapet är öppet. Kusten är en bra plats, och då inte minst Bjuröklubb eller Kågnäsudden. En annan är Kalvträsk, uppe i tornet på Vitbergens topp eller vildmarkscampen i Svansele. Här får du också lite kuriosa bak himlafenomenet.

Galileo Galilei gav norrskenet dess latinska namn — Aurora Borealis. Aurora är den romerska gudinnan för gryning. Hennes syskon är Sol och Luna. Solen och månen. Hos grekerna är Aurora också modern till Anemoi. Vindarnas gud. Borealis har sitt ursprung i grekiskan ord för nordanvind, och kan härledas till antikens gud Borea. Borea är ofta associerad med vilda hästar och ett fasansfullt temperament. Ja, kort sagt den självklara budbäraren av en kall nordanvind.

Ett starkt grönt norrsken fyller himlen ovanför Bjuröklubbs kapell

På något sätt kan man väl säga att Gallileo fick till det när han döpte detta vackra skådespel efter dessa två gudar. Ljus och otämjd styrka. Den vetenskapliga förklaringen är dock en annan och inte alldeles enkelt att förklara. Kort sagt handlar det om partiklar från solstormar som dras in med jordens magnetosfär. När dessa partiklar når atmosfären kolliderar de med atomer och molekyler som ”laddas”, eller åtminstone får en förändrad energi.

Kraftigt norrsken över Bjuröklubb

Olika typerav atomer bildar olika ljus. Det vanligaste är grönt och kommer sig av att syreatomen påverkas på ungefär 100-140 kilometers höjd. Det röda ljuset är också syrerelaterat men uppstår på närmare 200 kilometers höjd, medan violett och blått ljus kommer ur en reaktion med kvävejonen.

Norrsken går att uppleva från september (ibland redan i augusti) när höstmörkret börja falla, och fram till april måndad. Det finns en föreställning om att det krävs kyla för att norrskenen ska bli synliga men det är inte riktigt sant. Däremot är en stjärnklar natthimmel förstås avgörande. Idag finns det gott om förträffliga norrskentjänster som prognostiserar chansen till norrsken utifrån solstormsaktiviteten. Se upp!


Vägbeskrivningar

Kågnäsudden

Du behöver bil eller annat fordon. Kör till Ursviken, in och förbi Gokartbanan och Sillskatan. Enklast parkerar du på en vändplats mitt ute i skogen, se position i Google Maps här.

Gå sedan ungefär en kilometer genom skogen, se position i Google Maps här.

 

Häftiga vinterupplevelser i Skellefteå