Upplev norrsken

Norrsken kan ses redan i augusti när mörkret återvänder och säsongen sträcker sig till mars. Det syns inte varje kväll och kräver en mörk, molnfri himmel – ju mörkare, desto bättre. Sena kvällar och nätter är bästa tiden.

För bästa upplevelse, lämna stadskärnan där ljusföroreningar kan dämpa skenet. Men vid starkt norrsken kan det ändå vara synligt i centrala Skellefteå.

Vill du öka dina chanser? Testa appen Aurora Forecast för prognoser!

Hitta till norrskenet

Här är våra bästa tips på platser i Skellefteå kommun där du har goda chanser att uppleva norrsken. Dessa platser erbjuder mörka himlar och minimalt med ljusföroreningar för bästa möjliga upplevelse.

Fotografera norrsken

Använd gärna ett vidvinkelobjektiv, då fångar du ett större område på bild. Ställ bländaren på det lägsta som objektivet tillåter och använd en slutartid på allt mellan 10 och 30 sekunder. Här gäller det att testa sig fram. Använd gärna ett stativ så kameran står stabilt. Det kommer hjälpa dig få en skarpare bild. Om det fortfarande blir för mörkt kan du höja ISO-värdet, men tänk på att inte höja för mycket. Då kan bilden upplevas för brusig. Glöm heller inte ett extrabatteri. I kylan kan livslängden vara betydligt kortare än normalt. 

Klä dig varmt

Få saker blir så tråkigt som att tvingas springa in och värma sig när skådespelet väl börjar. Så kom ihåg varma kläder, gärna i flera lager med ett ullunderställ, en dunjacka eller en tjock ytterjacka. Glöm inte varma ullsockor, handskar eller mössan. Ibland kan väntan på norrskenet bli långdraget så något varmt att dricka och något att tugga på är heller aldrig fel.

Om norrsken

Galileo Galilei gav norrskenet dess latinska namn — Aurora Borealis. Aurora är den romerska gudinnan för gryning. Hennes syskon är Sol och Luna. Solen och månen. Hos grekerna är Aurora också modern till Anemoi. Vindarnas gud. Borealis har sitt ursprung i grekiskan ord för nordanvind, och kan härledas till antikens gud Borea. Borea är ofta associerad med vilda hästar och ett fasansfullt temperament. Ja, kort sagt den självklara budbäraren av en kall nordanvind.

 

På något sätt kan man väl säga att Gallileo fick till det när han döpte detta vackra skådespel efter dessa två gudar. Ljus och otämjd styrka. Den vetenskapliga förklaringen är dock en annan och inte alldeles enkelt att förklara. Kort sagt handlar det om partiklar från solstormar som dras in med jordens magnetosfär. När dessa partiklar når atmosfären kolliderar de med atomer och molekyler som ”laddas”, eller åtminstone får en förändrad energi.

 

Olika typerav atomer bildar olika ljus. Det vanligaste är grönt och kommer sig av att syreatomen påverkas på ungefär 100-140 kilometers höjd. Det röda ljuset är också syrerelaterat men uppstår på närmare 200 kilometers höjd, medan violett och blått ljus kommer ur en reaktion med kvävejonen.

 

Norrsken går att uppleva från september (ibland redan i augusti) när höstmörkret börja falla, och fram till april måndad. Det finns en föreställning om att det krävs kyla för att norrskenen ska bli synliga men det är inte riktigt sant. Däremot är en stjärnklar natthimmel förstås avgörande. Idag finns det gott om förträffliga norrskentjänster som prognostiserar chansen till norrsken utifrån solstormsaktiviteten. Se upp!