Två kvinnor äter frukost utanför Bjuröklubb fyr
Unik övernattning "Det blåser en lätt bris vilket inte är ovanligt vid havet, men vindarna är ljumma. De tar god tid på sig där på trappan. Äter långsamt. Fyller på kaffet och konstaterar att detta kommer att bli ett dygn att minnas." Boka nu

En natt i Bjuröklubbs fyr

Sven Burman
den 20 mars 2023 Sven Burman
hur tar vi oss dit? undrar Hanna när hon hoppar in i bilen och då är hon dessutom den enda av de tre som en gång varit på Bjuröklubb. Jeanette flyttade till Skellefteå från Norge för bara ett år sedan och Amanda från Canada i höstas. Dom är på väg ut för att utforska Bjuröklubb och sova en natt i den gamla fyren.

Klockan har hunnit bli 17.30 när de parkerar bilen och snabbt traskar upp till den karaktäristiska gula fyren. En fyr, som sedan ett par år tillbaka går att boka som boende. Medan Amanda plockar fram take-away middagen så utforskar Jeanette deras nya hem.
– Det finns en till våning med ett ‘master bedroom’ ropar hon från ett oklart avstånd.

En tur i naturreservatet

– Hur många lager behöver vi? Hur länge tror ni att vi kommer att vara ute? undrar Amanda.

Klockan är 18.00 och det är dags att utforska omgivningen. Dags att söka efter den härjande blåvalen som Laleh en gång sjöng om. De vandrar i nästan fyra timmar, över kullersten, stränder och hällor. Genom ris och barrskog. Ibland tillsammans. Ibland isär med tid för reflektion och återhämtning.

Post-hike, och dags för myskväll

Klockan är nästan 21.00 när trion kommer tillbaka till fyren. Ingen blåval såg de trots att man ser horisonten från nord till öst till syd.

– Jag tror inte att fyren kommer att tändas nu när den inte tjänar sjöfarten längre, säger Hanna med en osäkerhet i rösten.

Dom tar på sig sina pyjamasar och landar inne i sofforna med kvällsfikat på bordet mellan sig. Fötterna gör ont. Dom pratar om sin dag och om livet alla frågor.

Det oväntade

Klockan är 22.30 när solen slutligen går ner. Hanna tar på sig skorna för att gå ut och borsta tänderna, men kommer snart rusandes tillbaka in.

– Den är på! Fyren är i gång!

Amanda och Jeanette greppar sina telefoner och kameror för att fånga skådespelet utanför. Utanför är det nu svalt och alldeles tyst. Bara vågorna som slår mot stranden, 40 meter nedanför bryter tystnaden.

Frukost med utsikt

När Jeanette kommer ut från sitt sovrum är Amanda redan uppe. Hon vaknade till fiskmåsarnas skri redan kl 7.00 och har kokat kaffe.

– Inget är så gott som morgonens första kaffekopp, speciellt med denna utsikt, säger Jeanette som fortfarande kisar nyvaket.

Hanna vaknar först när det knackar på ytterdörren. Det är frukostleveransen från Café Fyren som är på ingående.

– Visst äter vi ute, frågar Hanna. Solen skiner.

Det blåser en lätt bris vilket inte är ovanligt vid havet, men vindarna är ljumma. De tar god tid på sig där på trappan. Äter långsamt. Fyller på kaffet och konstaterar att detta kommer att bli ett dygn att minnas.

Unika boenden i Skellefteå