Upptäck vårt hållbara Skellefteå

"Det världen kan se är att framtiden finns i Skellefteå"

 

Orden uttalades av dåvarande statsminister Stefan Löfvén i samband med ett besök i Skellefteå den 18 oktober 2021. I Skellefteå pågår just nu en av de största samhällsomvandlingarna i modern tid. Denna omvandling sker med fokus på hållbarhet. Besöksnäringen spelar en viktig roll för platsens attraktivitet genom att erbjuda hållbara upplevelser för både invånare och besökare. Hållbarhet och utveckling går hand i hand.

Hållbara möten & evenemang

Att kunna erbjuda ett arrangemang eller event som inte bara har en bra miljöprofil utan också bidrar till förbättringar i samhället lokalt och globalt – och till och med kanske lämnar bestående positiva förändringar efter sig – det är ett hållbart möte eller evenemang. Precis det är vad vi strävar efter i Skellefteå och här finns goda förutsättningar: Anläggningar i framkant, det mesta på gångavstånd, lokalproducerad mat, miljövänliga transporter och inte minst ett fantastiskt värdskap. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre och vi gör det tillsammans på vår destination.

Med hållbarhetsutveckling i fokus

Skellefteå är med 7 174 km² Sveriges till ytan största kustkommun. Här bor drygt 73 000 invånare. Staden, kulturbygden och naturen bildar en mångfald av miljöer. Skiftande årstider och varierat klimat skapar unika upplevelser. Här finns en stark industritradition som successivt utvecklats till nya hållbara industrier och här finns också ett samiskt kulturhistoriskt landskap. I Skellefteå tänker vi hållbart - inom forskning och kring trähus, i energiförsörjning och biogastillverkning, i gruvnäring som förutsättning för batteriproduktion, i kreativa näringar och i IT-sektorn. Med Northvolts batterifabrik kommer dessutom nya hållbara lösningar att växa fram.