Upptäck vårt hållbara Skellefteå

"Vill man förstå hur världen ska ställa om till ett klimatsmart sätt att leva då ska man åka till Skellefteå."

 

Orden uttalades av dåvarande Civilminister Ardalan Shekarabi hösten 2019 efter ett besök i Skellefteå. Besöksnäringen är en viktig del i destinationens hållbarhetsarbete och har en viktig roll att visa upp och erbjuda upplevelser för besökare, investerare och för inflyttare. Hållbarhet och utveckling går hand i hand.

Hållbara möten & evenemang

Att kunna erbjuda ett arrangemang eller event som inte bara har en bra miljöprofil utan också bidrar till förbättringar i samhället lokalt och globalt – och till och med kanske lämnar bestående positiva förändringar efter sig – det är ett hållbart möte eller evenemang. Precis det är vad vi strävar efter i Skellefteå och här finns goda förutsättningar: Anläggningar i framkant, det mesta på gångavstånd, lokalproducerad mat, miljövänliga transporter och inte minst ett fantastiskt värdskap. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre och vi gör det tillsammans på vår destination.

Med hållbarhetsutveckling i fokus

Skellefteå är med 7 174 km² Sveriges till ytan största kustkommun. Här bor drygt 72 000 invånare. Staden, kulturbygden och naturen bildar en mångfald av miljöer. Skiftande årstider och varierat klimat skapar unika upplevelser. Här finns en stark industritradition som successivt utvecklats till nya hållbara industrier och här finns också ett samiskt kulturhistoriskt landskap. I Skellefteå tänker vi hållbart - inom forskning och kring trähus, i energiförsörjning och biogastillverkning, i gruvnäring som förutsättning för batteriproduktion, i kreativa näringar och i IT-sektorn. Med Northvolts batterifabrik kommer dessutom nya hållbara lösningar att växa fram.