Välkommen till Sara Kulturhus i Skellefteå

Mitt i centrala Skellefteå byggs just nu Sara Kulturhus som väntas bli ett av världens högsta trähus när det öppnar den 8 September 2021. En klimatpositiv byggnad där skogarna som råvaran kommer ifrån syns från Vana Spa på 20:e våningen, och där värmen och kylan regleras av kraften i Skellefte Älv. Tillsammans med The Wood Hotel by Elite så skapas Skellefteås nya mötesplats för konserter, föreställningar, möten, utställningar, evenemang och kongresser. 
 
Sara Kulturhus byggs för ständig förvandling med stora, öppna ytor som inspirerar till möten mellan människor i en välkomnande miljö. Hela byggnaden kommer att sjuda av kreativitet och skaparkraft och det nya hotellet erbjuder både spa, restaurang med panoramavy och förstklassig övernattning. 
 
Författaren Sara Lidman har fått ge namn åt Skellefteås nya kulturhus. Och precis som Sara ska norra Sveriges nya landmärke andas kreativitet, mod och viljan att tänka nytt. Välkommen till Skellefteås nya vardagsrum som öppnar hösten 2021! 

Building the world’s tallest wooden building - Stories From Sweden

ARRANGÖRER & MÖTESBOKARE

Boka Sara Kulturhus från 2021 för konserter, utställningar, föreställningar, evenemang och stora kongresser. Här erbjuds scener från 100-1200 sittande gäster. Eller vad sägs om en bankett för 1000 sittande gäster? Här finns fantastiska möjligheter att erbjuda något utöver det vanliga.

Intresse av att arrangera i Sara Kulturhus, kontakta:
Maria Ekberg Brännström | kulturhus@skelleftea.se | Tfn +46 (0)708448863

Mer om evenemangsstaden Skellefteå >>
Nyfiken på Skellefteå för ert nästa möte, kontakta Cecilia Frank på Skellefteå Convention Bureau 

Ett koldioxidneutralt projekt

Hållbarhet är Whites drivkraft för kreativitet, innovation, ökad delaktighet och bättre arkitektur. Genom att sätta hållbarheten främst skapar de byggnader och ett jämlikt samhälle med människan i fokus.

Sara Kulturhus är blir en klimatsmart och koldioxidneutral byggnad i trä som är bra för både miljön och för människorna som ska vistas i den. Det 20 våningar höga huset produceras till stora delar lokalt av skog trakten. Solceller och effektiv energianvändning bidrar ytterligare till att minimera husets klimatavtryck.

Det trä som används till kulturhuset kommer från hållbart skogsbruk så träden som avverkas ersätts. De nyplanterade träden fångar upp CO2 ur atmosfären i takt med att de växer, medan koldioxiden i de avverkade träden låses in i byggnaden.

Sara kulturhus väver också samman stadens långa tradition inom träbyggande med den senaste ingenjörskonsten, vilket gjort byggnaden till en förebild inom hållbar design och konstruktion.

VILL DU VETA MER?

Så här har processen gått till
Är ni intresserad av hur kulturhusprocessen i Skellefteå går eller vill veta mer om projektet? Läs mer på sarakulturhus.se >>

 

Studiebesök & Technical Visits
Just nu byggs världens högsta träbyggnad i Skellefteå, ett på många sätt unikt byggprojekt. Ta gärna del av Skellefteås erfarenheter genom ett studiebesök. Vi välkomnar även andra aktörer som vill ta del av Skellefteå, som den nya industrins växtplats med en Technical Visit. Kontakta Showroom Skellefteå för mer information

KORTFAKTA

SARA KULTURHUS
• 6 st scener för konserter, föreställningar och evenemang med
kapacitet för upp till 1200 sittande och 1500 stående. Största
scenen uppfyller Riksteaterns krav för röd scen och många av
scenerna är delbara och kan anpassas efter behov.
• Stora foajéer för exempelvis utställningar, banketter och mässor
• Utställningslokaler för konst
• Fasta verksamheter: Museum Anna Nordlander (MAN), Skellefteå
konsthall, Stadsbiblioteket och Västerbottensteatern

ELITE HOTELS
• Premiumhotell med 205 rum, 410 bäddar
• 20 våningar
• Restaurang med panoramavy över Skellefteå
• Café och lobbybar
• Spa
• Konferensavdelning
• Möjlighet att servera 1 200 personer

Meanwhile in Skellefteå – Sara Cultural Centre is taking form