Nordanå

Nordanå, Skellefteå

NORDANÅ - EN GRÖN MÖTESPLATS FÖR KULTUR

Nordanå är ett naturskönt kultur- och friluftsområde nära centrum i Skellefteå. Området har en lång historia, bland annat har det fungerat som marknads- och exercisplats. Den kuperade terrängen, de kulturhistoriska byggnaderna, fågeldammarna och närheten till Skellefteälven ger parken en mycket speciell karaktär.

I dag används Nordanåområdet till en mängd olika aktiviteter, bland annat hålls här festivaler, sommarteater och julmarknad. Det finns även en stor nybyggd lekpark för barn i alla åldrar.

Ute på området ligger Nordanågårdens värdshus, byggd 1869 som bostad till sågverksförvaltare JTB Sidén. I anslutning till värdshuset ligger en uthuslänga, i dag finns där en mysig lanthandel med butik och kaffeservering. Majorsbostället Nyborg är en vacker kulturhistorisk byggnad från 1764, den uppfördes på sin nuvarande plats som militärbostad. Intill Nyborg ligger Kågegården, en välbevarad parstuga från 1700-talets senare del, byggnaden flyttades 1928 från Kåge till Nordanå.

På Nordanå börjar även ett vackert promenad- och strövområde som
följer Skellefteälven och går förbi flera historiska platser. Här ligger exempelvis Bonnstan, som är Skellefteås kyrkstad, med sina 116 hus från 1600-talet. Kyrkan vi ser idag är en klassisk korskyrka som stod klar 1800, det är en av Sveriges största landskyrkor. Fortsätter man en bit till kommer man fram till Lejonströmsbron som går över Skellefteälven och är Sveriges äldsta träbro.


Kontaktinformation

Ernst Westerlunds allé
Nordanå
Kontaktperson: Nordanå Teater
Telefon: 0910-735000

E-post: kundtjanst@skelleftea.se
Hemsida: https://skelleftea.se/invan...

Fakta

Skulpturer
Rabbit tales-a study in unhuman sexual expectations. Marianne
Lindberg De Geer. 2007
Requiem. Barbro Hedström. 1998
Facetter 1. Veronica Cornelis- Berg. 1988
Älgskeppet. Percy Andersson.1984

Hitta hit