Västerbottensteatern

Skellefteå

Vi vill vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. En mötesplats för alla, fylld med evenemang och föreställningar som öppnar dina sinnen och tar dig med in i teatermagin.
Västerbottensteatern är länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå men har också många besökare från Piteå och Luleå i Norrbotten. Teatern producerar 8-10 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 400-500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för över 30 000 personer.

Teatern har under senare år profilerat sig allt mer som en berättarteater där en årlig berättarfestival i Skellefteå utgör höjdpunkten. Vilken arrangeras av NBC - Nordisk Berättarcentrum som är en del av Västerbottensteatern.

Vår vision är; Västerbottensteatern – Regionens stolthet, Stadens kvartersteater

Varje sommar sedan 1988 har Västerbottensteatern spelat sommarteater i Skellefteå. Dessa föreställningar har byggt på engagemang från lokalt förankrade amatörskådespelare som kompletterat teaterns fasta ensemble och skapat möjligheter att göra stora, generösa, produktioner. År 2016 inkluderades även föreställningen ”En Julsaga” i ett sådant samarbete.

Västerbottensteatern har en unik spetskompetens i vår ungdomsinriktade avdelning UngHästen, som sedan 2004 jobbar med teater som pedagogiskt verktyg i högstadie- och gymnasieskolan.

I vårt utbud ingår också lunchteater och middagsteater i Skellefteå och i Umeå.

Västerbottensteatern flyttade hösten 2021 in i helt nya lokaler i Skellefteås nya kulturhus - Sara Kulturhus.

Organisation

Västerbottensteatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten och Skellefteå kommun. Teatern har en bolagsstyrelse, som består politiskt utsedda representanter. Årsomsättningen är cirka 30 mkr. Västerbottensteatern är en regionteater som turnerar med samtliga föreställningar i och utanför länet, bortsett från vår sommarteater. Vi arbetar med resultat- och målstyrning och upprättar styrkort. Teatern har ett 40-tal anställda.

 
Boka

Kontaktinformation

Kanalgatan
Skellefteå
Kontaktperson: Maria Asserud
Telefon: 0910-715615
Telefon: 070-5695632
Bokning: 070-5695632

E-post: info@vasterbottensteatern.se
Hemsida: www.vasterbottensteatern.se

Öppettider

Kontorstid mån - fred 08:00 - 17:00
lunch 12:00 - 13:00

Föreställningstid varierar.

Fakta

 

 
 

Hitta hit