Västerbottensteatern

Skellefteå

Vi vill vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. En mötesplats för alla, fylld med evenemang och föreställningar som öppnar dina sinnen och tar dig med in i teatermagin.
Västerbottensteatern är länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå men har också många besökare från Piteå och Luleå i Norrbotten. Teatern producerar 8-10 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 400-500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för över 30 000 personer.

Teatern har under senare år profilerat sig allt mer som en berättarteater där en årlig berättarfestival i Skellefteå utgör höjdpunkten.

Vår vision är; Västerbottensteatern – Stadens stolthet, Regionens kvartersteater

Varje sommar sedan 1988 har Västerbottensteatern spelat sommarteater i Skellefteå. Dessa föreställningar har byggt på engagemang från lokalt förankrade amatörskådespelare som kompletterat teaterns fasta ensemble och skapat möjligheter att göra stora, generösa, produktioner. År 2016 inkluderades även föreställningen ”En Julsaga” i ett sådant samarbete.

Västerbottensteatern har en unik spetskompetens i vår ungdomsinriktade avdelning UngHästen, som sedan 2004 jobbar med teater som pedagogiskt verktyg i högstadie- och gymnasieskolan.

I vårt utbud ingår också soppteater och efter-jobbet-program i Skellefteå och lunchteater i Umeå.

Västerbottensteatern kommer att få helt nya lokaler i Skellefteås nya Kulturhus som beräknas stå klart kring våren/sommaren 2021.

Organisation

Västerbottensteatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten och Skellefteå kommun. Teatern har en bolagsstyrelse, som består politiskt utsedda representanter. Årsomsättningen är cirka 30 mkr. Västerbottensteatern är en regionteater som turnerar med samtliga föreställningar i och utanför länet, bortsett från vår sommarteater. Vi arbetar med resultat- och målstyrning och upprättar styrkort. Teatern har ett 40-tal anställda.

Lokaler
Teaterhuset i Skellefteå
Vår huvudscen är en s.k. Black Box (Svart låda). En Black Box är en teaterlokal som bygger på flexibilitet. Det innebär att golvet är höj och sänkbart, sittplatserna flyttbara så att man kan bygga olika scenrum (t. ex. det traditionella tittskåpet eller en arenascen med sittplatser runt om). Vår Black Box rymmer en publik på 150 personer.

Vi har också ett teatercafé med en liten scen där man kan äta eller fika under en föreställning. Cafét rymmer 60 personer.

Vi har även salen Blå rummet används för repetition och mindre uppsättningar, exempelvis barnteater. Här kan vi ta in 50 personer i publiken.

Övriga utrymmen
Teaterhuset i Skellefteå inrymmer även en kontorsdel för administration, en snickarverkstad, smedja, måleri/tapetserarateljé, sömnadsateljé med ett färgeri, ljud -och- ljusstudio och peruk/maskavdelning, loger och artistfoajé, konferensrum samt en liten lunchmatsal för personal. Vi har också ett kontor i Umeå där våra medarbetare sysslar med försäljning, marknadsföring och projektledning.

Scenfakta
Stora scenen / Black box
Spelyta
Bredd: 9,92m
Djup: 13,91m
Höjd: 4,15m
Salong 150 sittplatser

Caféscenen
Spelyta
Bredd: 5m
Djup: 3m
Höjd: 2,20m
60 sittplatser

Hitta hit