Gårdsbutiker

Om du någonsin ätit en solmogen tomat direkt från plantan, eller grillat en välhängd bit kött på sommaren, vet du hur fantastiskt gott det är med smakupplevelser baserade på bra råvaror. Vi tror att den bästa maten är den som kommer från vår egen bygd. Maten som slipper färdas långa vägar, maten som våra egna producenter tar fram, maten som gör gott både för dig och för oss som samhälle. För när du köper råvaror från en producent här i Skellefteå visar du ditt stöd till den enskilde producenten, men också för en levande landsbygd. Smakupplevelsen får du på köpet.

Det finns flera alternativ när det kommer till att köpa lokalproducerad mat. En del varor finns i de lokala matbutikerna, andra är samlade under ett och samma tak. Du kan även köpa direkt från producenterna, antingen från deras egen gårdsbutik eller från Reko-ring. För att göra det enkelt för dig att hitta det bästa alternativet för dig har vi samlat den information du behöver för att göra ett bra val.

 

Saluhallar

 

Matverket

Hos Matverket kan du köpa det mesta i matväg, lokalproducerat här i bygden. Matverket erbjuder ett brett utbud av kött av gris, kanin, lamm och nöt samt förädlade produkter som till exempel korv eller pastej. Där finns också andra lokala produkter som honung, potatis, bröd, ost, ägg, sylt, marmelader och svamp.

Läs mer

 

Burträsk saluhall

När du handlar hos Burträsk saluhall köper du direkt av bonden och slipper fördyrande mellanhänder och transporter. Saluhallen är en sammanslutning av lokala bönder och producenter av hantverksmat i Burträskregionen, en bit inåt landet mellan Skellefteå och Umeå. De producerar mat på traditionellt och hållbart vis. Produkterna är av yppersta kvalitet och innehåller inga onödiga tillsatser.

Läs mer

 

Reko-ring Skellefteå

På Reko-ring köper du närproducerad mat direkt från matproducenten. Reko-ring är en fysisk marknad där du lagt din beställning i förväg via en Facebookgrupp. Reko-ring sker cirka 2 gånger i månaden på en bestämd plats, där du som köpare endast behöver hämta dina förbeställda varor. Det innebär att du enkelt kan handla dina lokala råvaror och matprodukter från olika producenter hemifrån för att sedan hämta allt på samma gång.

Läs mer

 

Lövånger Saluhall

Hos Lövånger Saluhall står det lokala och naturnära i fokus, med försäljning av närproducerade produkter utan mellanhänder. Alltifrån frysta styckdetaljer till färska grönsaker – här hittar du allt för en riktig lokal måltid. Här hittar du stort utbud av köttprodukter från både nöt, gris, lamm och vilt. Till försäljning finns även lokaltillverkade charkuterier, liksom hemkokta sylter, safter och marmelader. Självklart erbjuds också färskt matbröd och diverse fikabröd – allt bakat från grunden. För den fikasugne finns dessutom en cafédel.

Läs mer

Enskilda matproducenter

A PETTERSSON, HÖKMARK

På gården odlas olika slags kål, grönsaker och rotfrukter i liten skala. Viss försäljning av bland annat korovor, rödbetor, purjolök och vitlök.

Avstånd: Hökmark 43 km söder om Skellefteå

BARKBRÖDSBAGERIET I KÅSBÖLE

Bageriet som bland annat erbjuder det fantastiskt goda och nyttiga bark brödet, men också ljusugnsbröd och glutenfritt barkbröd. Barkbröd kan du köpa på Burträsk Saluhall, i delikatesshyllan på ICA Supermarket i centrala Skellefteå eller kanske allra helst; i Barkbrödsbageriet i Kåsböle.

Avstånd: Kåsböle 37 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: Ja

 

BERGMARK GÅRD

KRAV-godkänd nötköttsuppfödning av rasen Angus, känd för sin fina köttkvalitet. Köttet säljs kylt och fryst.

Avstånd: Vallen, 36 km söder om Skellefteå
Hemsida: facebook.com/BergmarkGard

 

BERGSÅKERSGÅRDEN

En fårgård vid havet som driver KRAV-certifierad lammuppfödning och har en charmig gårdsbutik som är öppen året runt, ring före besök. Här kan du bland annat köpa lammkött, fårskinn och ullplädar.

Avstånd: Lövsele, 55 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: Ja, ring före besök
Hemsida: facebook.com/bergsakersgarden

 

ELKE OCH ALFRED MAGES

Hos Elke och Alfred kan du köpa produkter från deras trädgård, hemlagade bakverk och soppor. De kommer eventuellt också ha sylt och svamp till försäljning.

Avstånd: Bjurön 50 km söder om Skellefteå

 

HERMANSSONS BAGERI

Ett unikt lantbageri grundat 1951. Bageriet är omtalat för sitt signaturbröd Burvikskakan men de säljer även stjärnbullar, pistagebullar, grovkaka, smörskorpor och mycket annat gott matbröd och fikabröd. Vårt bröd finner ni även på ICA Kvantum, ICA Morön och stora COOP i Skellefteå, samt Tempo i Bureå.

Avstånd: Burvik, 32 km öst om Skellefteå
Gårdsbutik: Ja
Hemsida: facebook.com/groups/551072988362594/ 

 

JÄRVTJÄRNS UTEGRISAR

Gården bedriver småskalig uppfödning av frigående grisar som hålls utomhus. Passa gärna på att hälsa på grisarna eller mys med gårdens övriga djur.

Avstånd: Järvtjärn,  30 km väst om Skellefteå
Gårdsbutik: I gårdsbutiken kan du köpa kött, korv, leverpastej och rökta produkter
Hemsida: facebook.com/jarvtjarns.utegrisar

 

KÅGEMARKENS KANINGÅRD

På gården finns kaniner, får, getter, höns, kalkoner, ankor och vaktlar.

Avstånd: Kåge, 17km norr om Skellefteå
Gårdsbutik: I gårdsbutiken kan du köpa fryst kaninkött, hela och styckdetaljer, hönsägg, vaktelägg med mera.
Hemsida: facebook.com/kagemarkenskaningard.se

 

KRÄKÅNGERS EKOGÅRD

Här odlas ekologiska grönsaker, rotfrukter och potatis. Gården är belägen nära havet, på samma gård som Bergsåkersgården.

Avstånd: Lövsele, 55 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: Ja, ring före besök.
Hemsida: ekogardenikrakanger.se

 

RENBERGSVATTNETS LANTBRUK

Här bedrivs KRAV-certifierad mjölk- och köttproduktion i nionde generationen. Sommartid betar djuren ute, på mark som är annars är svårbrukad med maskiner.

Avstånd: Södra renbergsvattnet, 30 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: I gårdsbutiken kan du köpa kött, Burtäskburgare, råmjölk och glass från Glassbonden.
Hemsida: renbergsvattnetslantbruk.se

 

RENFORS GRÖNSAKER

Här odlas bland annat tomater och gurka i växthus samt ett flertal kålväxter, rödbetor och sallader utomhus. På gården finns även sommarplantor och en biodling.

Avstånd: Renfors, 46 km väst om Skellefteå
Gårdsbutik: Gårdsbutiken har öppet alla dagar maj–oktober
Hemsida: facebook.com/RenforsGronsaker1

 

STRÖMSHOLMS LANTBRUK

Gårdens köttdjur och mjölkkor går på lösdrift under vintern och på naturbete runt gården och längs Bureälven på sommaren.

Avstånd: Bureå, 21 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: Gårdsbutiken är öppen onsdagar och lördagar.
Hemsida: facebook.com/stromsholmlantbruk

 

ULRICEBERGS GÅRD

På gården bor fåren i stora, luftiga stall mellan betessäsongerna. Lammlådor med helt, styckat och vakuumförpackat lamm finns att beställa. Gårdens omtalade korvar av fårkött finns som grillkorv och påläggskorv.

Avstånd: Selet 50 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: I gårds- butiken säljs styckdetaljer och skinn från gårdens lamm.
Hemsida: facebook.com/ulriceberg

 

VALLBACKA GÅRD

Gården driver KRAV-godkänd köttproduktion med rasen Hereford. Köttet är välhängt, styckat, vakuumförpackat.

Avstånd: Uttersjön, 43 km öst om Skellefteå
Gårdsbutik: Gårdsbutiken är öppen under hela året men hör av er i förväg.
Hemsida: facebook.com/vallbacka

 

VÄSTERBOTTEN KORV

Här tillverkas färska handgjorda gourmetkorvar, hamburgare, rubs och glazes. Korvarna är gjorda av svenskt kött från västerbottniska gårdar och tillverkade på gammaldags vis. Det finns 27 olika varianter av korv och inspiration hämtas från hela världen.

Avstånd: Lövsele, 54 km söder om Skellefteå
Gårdsbutik: Gårdsbutiken är öppen året runt.
Hemsida: vasterbottenkorv