Pite-Rönnskär – En skärgårdsidyll

Pite-Rönnskär, Skellefteå

Pite-Rönnskär är en unik skärgårdsö, en före detta fyr- och lotsplats som numera är känd från radions sjörapporter. Namnet skvallrar om att den i första hand betjänade sjöfarten till Piteå. I årtioenden har ön varit ett populärt besöksmål bland 'båtfolk' och sedan Kinnbäcks skärgårdsturism började med sina båtturer har intresset bara ökat.

Sedan 100 år tillbaka reser sig här den 37 meter höga Heidenstamfyren som kallats ”Fyrarnas drottning”. Platsen har också tjänat som fiskeläge. Drottning Kristina donerade fiskerätten på ön till Piteå stads fiskare under 1600-talet.

Ett 30-tal fiskestugor finns kvar än idag och är numera fritidsbostäder. För den som vill övernatta finns dels en fin gästhamn, men också ett vandrarhem och café som är öppet under sommarhalvåret. Pite-Rönnskär bär ett starkt och högst närvarande arv från fiskeepoken där dåtidens fiskeläge nu har omvandlats till små fritidsstugor som står tätt tätt tillsammans. Den som vill se mer av naturen kan följa en vandringstig till andrasidan av ön.

Här finns följande skröna: Djupt inne i granskogen på den nordöstra delen av ön finns ett mytomspunnet klippblock, kallad Klockstenen. Varje gång det ringer till gudstjänst sägs detta mäktiga mossbelupna stenblock vrida sig ett kvarts varv medsols. Från Kinnbäck på fastlandet går det båttaxi till Pite-Rönnskär

Vägbeskrivning

Pite-Rönnskär är en ö så för att ta sig dit på sommaren behövs transport med egen båt eller turbåt.

För att ta sig till hamnen i Kinnbäck där turbåtarna avgår, Sväng av e4:an österut i Kinnbäcks största korsning och följ sedan den lilla vägen som går parallellt med E4:an söderut. Efter 400 m svänger vägen av ned mot hamnen och 100 m senare är du framme.

Det går bra att parkera bilen på grusytan vid hamnen.

Hitta hit