Upplev Europas längsta björkallé

Burträsk, Skellefteå

Att Sveriges, och till och med Europas, längsta allé finns vid en landsväg i Västerbotten är inte så vida känt. Besök en allé i klass med de framför slotten och de stora herrgårdarna i södra delarna i landet - fast här i uppe i Norrland, i Bygdeträsk och intill lilla Buträsk.

Björkallén planterades under 1930-talet och sträcker sig genom de vackra byarna Bygdeträsk - Kvarnbyn - Avaborg och är nästan en mil lång. Allén sammanbinds via Grannäs med ytterligare en björkallé i byn Innansjön, vilket ger en total allésträcka på ca 16 km vid Stora Bygdeträsket och runt Göksjön. Kulturmiljön längst alléerna är av Riksantikvarieämbetet klassad som Riksintresse. 

Upplev det vackra kulturlandskapet till fots eller med cykel. Bilen går såklart också bra, om du kör väldigt väldigt långsamt. Denna vy är för beundransvärd för att bara susa förbi. Imponeras över de cirka 1 000 björkar som står stolta längst vägen och njut av det susande ljudet av en varm bris som söker sig fram genom björklöven. I folkmun kallar man platsen för de tusen björkarnas gyllene väg och du är beredd att hålla med.

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Åk från Burträsk mot Bygdsiljum. Sväng höger mot Kvarnbyn efter att du åkt förbi Bygdeträsk där björkallén startar.

Hitta hit