Kalvträskost
Kalvträsk, Skellefteå
På det lilla ysteriet tillverkas olika ostar, Saffransost,Blåbärsost, Kryddost, Kittost, Barkost och deras storsäljare Kalvträskost, en lagrad pressad delikatess med stor karaktär. En riktig gomretare.
– Jag gillar att experimentera med olika smaker. Det är fördelen med att ha en produktion i en liten skala, konstaterar Tony.
Mjölken hämtas ett stenkast från ysteriet hos byns enda bonde, Söderström Lantbruk. Två gånger i veckan hämtas 190 liter mjölk som sedan hälls ner i ystningstanken för att så småningom bli cirka 100 ostar. Alla ostar är alltså tillverkad av obehandlad färsk komjölk. Man tillsätter inga tillsatser heller utan enda skyddet är en vaxad yta på osten.
Osten säljs direkt över disk men kan även köpas på Kalvträsk Handel, marknader, saluhallar i Burträsk, Skellefteå och Umeå. Den går även att beställa online på Caserums hemsida.
Guidad tur i ysteriet går att boka via Caserums hemsida samt i vissa paket hos White Mountain Lodge.
www.caserum.se