Skellefteå Vindskydd och Grillplatser

Skellefteå

En värmande kopp kaffe, grillad korv eller bara en stund att njuta ute i naturen. Runt om i Skellefteå kommun finns trevliga vindskydd och grillplatser du kan besöka. Till en del av dessa levereras ved av kommunen och föreningar som är tillgängligt för dig som vill elda på platsen. Vill man ändå vara på den säkra sidan när du planerat en utflykt och vill elda så kan det vara bra att ta med egen ved, då vi inte kan garantera att veden inte är slut när du väl kommer till platsen.  

På kartan finns alla vindskydd och rastplatser runt om i hela Skellefteå kommun, de symboler som är grönmarkerade på kartan är de platser dit de levereras ved. Veden levereras ca 1-2 gånger i veckan och nedan finns en kort beskrivning på några av de områden dit ved levereras.  

Sjungande dalen 
I anslutning till den upplysta hundpromenaden och skidspåret/eljusspåret finns ett vindskydd. Här kan du parkera direkt i anslutning till vindskyddet och har dessutom nära till både promenadstråk, skidspår och elljusspår beroende på vilken säsong det är. För dig som vill grilla och kombinera skridskoåkning, boulespel, fotboll eller tennis så finns det två grillplatser på Sjungande dalens IP där du också kan parkera i direkt på plats.  
 
Erikslidsbacken 
Längst upp i Pulkbacken vid Erikslid hittar du ett vindskydd som är välbesökt och ett uppskattat utflyktsmål. Vad passar inte bättre än att kombinera pulkåkning med korvgrillning? Hit levereras ved endast under högsäsong (exempelvis under lov). Längre ner i naturområdet finns ett till vindskydd, men dit levereras ingen ved.  Du kan ta dig hit enkelt till fots då området ligger ganska centralt.  
 
Medlefors/Mobacken 
Utmed älvens nordöstra sida finns det flera vindskydd att stanna till vid och göra upp eld, både när du kommer längst med Medlefors men också närmast Mobackendammen. Du kan ta dig hit via bil, promenera eller cykla. Parkering finns både uppe vid Mobackenkyrkan för den som vill promenera en bit till vindskydden eller nere vid älvskanten.  
 
Falkträsket 
Falkträsket, eller Falket/Falkan som det kallas i folkmun, är en sjö utmed ett berg söder om Sunnanå. Här finns, i anslutning till badplatsen, ett vindskydd beläget näst intill sjön. Det är ett populärt ställe sommar som vinter och här kan du parkera på parkeringsplatserna som tillhör badplatsen.  

Vitberget 
Vitberget som är vårt stadsnära naturområde bjuder in till massor av olika aktiviteter, alla tider om året. Vill du besöka ett vindskydd eller grillplats på ditt besök, finns det många möjligheter för dig. Det finns flera vindskydd i anslutning till backen och utmed vandring- och skidslingorna. Vid tjärnen uppe på berget finns även ett tillgänglighetsanpassat vindskydd med torrdass och anpassad brygga under sommarhalvåret. Du kan parkera i anslutning till skidbacken, uppe vid skidspåren, vid pistolskyttebanan men bäst av allt är att du kan promenera hit från centrala stan på bara några minuter.  

Solbacken/Alhem 
På vägen upp till Solbacken finns två vindskydd. Ett längst ner i backen i nära anslutning till lekparken och Norrbacka förskola och ett längst upp i backen som du kan se från E4:an. Här finns möjlighet att kombinera din vistelse med pulkaåkning, leka i lekparken, längdskidåkning på Moröhöjdens skidspår, löpning eller en promenad i Alhems vackra naturområde. Med bara en kort promenadsträcka, från vindskyddet längst upp i backen, igenom skogen så kommer du till Alhemskyrkogård där du även kan parkera bilen om du inte vill parkera på parkeringsfickan i anslutning till E4:an.  
 
Moröbacke 
Stadsdelen Moröbacke erbjuder ett vindskydd strax norr om Skellefteå Ridhus. Vid Ridhusbacken kan du njuta av fin natur i stadsnära miljö. Ca 900 m nordost hittar du ett vindskydd som hör till Kraftleden, en vandringsled mellan Skelleftehamn och Skellefteå.  

Boliden 
Sidtjärn som ligger beläget mitt i Boliden ger dig möjlighet till att promenera runt men också att stanna till och avnjuta en stund vid vindskydd. På varsin ända av Sidtjärn finns två vindskydd och även ett till bara ett stenkast bort. Förutom att du kan promenera från Boliden centrum så kan du exempelvis parkera vid Bolidengården för att sedan ta en kort promenad till någon utav vindskydden.  

Byske 
I Byske hittar du tre vindskydd längst med stranden på havsbadet. Här utlovar vi en vacker havsvy både sommar som vinter. Byske bjuder även in till promenadstråk längst med älven men också utmed stranden. Parkera kan du göra på Byske campings parkering för att sedan ta en kort promenad ner till haven och vindskydden.  

Burträsk 
Strax söder om Burträsk efter vägen mot Bygdsiljum, vid Kvarnbergets västra sluttning, en bit upp i backen – hittar du Mullebo. Ett vindskydd som väl kommer till pass med sitt fina läge. Parkerar gör du bäst vid den gamla skidstugan 400 m från just Bygdsiljumvägen 

Lövånger 
Cirka 900 meter söder om Lövånger ligger Kyrksjön. Ett populärt friluftsområde med många elljusspår, vindskydd och utedass. Parkerar gör du bäst på östra sidan av sjön vid den stora raststugan invid Dahlepilhs väg. 

Jörn 
I samhället Jörn finns flera vindskydd att besöka. Inte allt för långt ifrån fotbollsplanen och badhuset finns ett vindskydd dit ved levereras. Om du inte tar dig dit hela vägen till fots så kan du parkera i anslutning till badhuset för att sedan promenera eller åka skidor dit, men var snäll och gå inte i skidspåren vintertid. Gå då mot Syrengatan och kraftledningen så finns ett skoterspår mot vindskyddet förbi kraftledningen mot Mullebo som det heter. 

Sunnanå - Lejonströmsbron 
I nära anslutning till Lejonströmsbron södra sida finns det två vindskydd, ett om du promenerar längst strandpromenaden mot öst och ett mot väst. För den som inte vill promenera hit kan du parkera i anslutning till bron. Men ett tips är att ta en promenad längst med älven i samband med ditt besök, för just Lejonströms bron är en historisk plats och det finns mycket annat att se.  

Karthänvisningar finns på: https://arcg.is/1qqKSL0

Vägbeskrivning

Karthänvisningar finns på:
https://www.skelleftea.se/vindskydd-och-grillringar

Hitta hit