Halsön & Romelsön

Skellefteå

MED ANOR FRÅN VIKINGATIDEN
Söder om Furuögrund ligger öarna Halsön och Romelsön. Båda är mycket populära utflyktsmål för den med tillgång till båt. Under sommarmånaderna finns också möjlighet att boka sjötaxi ut till öarna.

Halsön har, precis som flera andra öar i Bottenvikens skärgård, en historia kopplad till sågverksindustrin. I slutet av 1800-talet fanns en ångsåg på ön. På Halsön har Byske båt-klubb sin klubbstuga med veranda, el och sommarvatten. Här finns även grillplats, vedeldad bastu och torrdass. Nedanför bastun finns en liten sandstrand. Här kan man låna kanot och vindsurfingbrädor utan segel för lek. Gästbryggan har cirka 30 platser. Här finns också en hjärtstartare. 

Romelsön har anor från vikingatiden. Arkeologiska fynd, bland annat husgrunder, ett bältesbeslag och en stenlabyrint, visar att ön var befolkad och ett viktigt centrum för fiske och säljakt redan på vikingatiden. Drottning Kristina gav år 1652 Romelsön
med fiskerätt åt Piteå stad, som fortfarande äger ön trots att den geografiskt ligger i Skellefteå kommun. Naturen på Romelsön är mycket variationsrik med sandstränder, klapperstensfält, klipphällar, hällmarkstallskog, kustgranskog och ett par större sjöar och tjärnar. Sandviken på ön är en populär sandstrand där mindre båtar kan ta iland, med grillplats och torrdass.

Fakta

För att boka sjötaxi, kontakta Nordisk Sjötaxi.

Faciliteter

  • Bastu
  • Gästhamn
  • Torrtoa
  • Badplats
  • Hjärtstartare

Hitta hit