Forum Museum Rönnskär

Skelleftehamn, Skellefteå

Forum Museum Rönnskär ligger inne på industriområde i Skelleftehamn där smältverket Rönnskär finns. Rönnskär är ett av världens effektivaste kopparsmältverk och är världsledande inom återvinning av koppar och ädelmetaller från elektronikskrot.

Museet skildrar den drygt 80-åriga historia som påverkar smältverket, skärgårdsområdet och bygden, från det allra första guldfyndet 1924 i Fågelmyran utanför Boliden till dagens unika smältverk.

Här finns utställningar om guld och smältverket Rönnskär, men också om människorna.

Ni får en möjlighet att bekanta er med personligheter som är kopplade till området och företaget Bolidens historia. Exempelvis var Ivar Kreuger, finansman och majoritetsägare i Boliden verksam på 30-talet, men också vår numer världskände författare Stieg Larsson, var barnbarn till arbetaren Severin Boström. De kvarter i Skelleftehamn som växte fram i och med Rönnskärsverkets utveckling är nämligen Stiegs födelseort.

Prisinformation

Entrè med guidning

Vuxna: 100 kr

Barn (7-14år): 25 kr

Mat och fika

Mat och fikaförsäljning på restaurang Kopparmojjen (100 m från museet). Museet kan även ordna med fika och smörgåsar enligt överenskommelse.

Välkomna!

Fakta

Mer information och bokning

Du behöver boka i förväg för att kunna besöka museet. Vi möter dig vid Rönnskärsverkets reception. Inne på området kör vi genom det gigantiska industriområdet som är i full drift, dygnet runt.

Kontaktuppgifter

Mona Stenberg 

073-8000 518, skicka gärna sms.

mona.stenberg@biremo.se

Hitta hit