Korngold och Tjajkovskij

Scen 1, Sara kulturhus, Skellefteå

Prisexempel

325 kr
Pris inklusive serviceavgift⁠.
Visa alla priser

Korngold och Tjajkovskij blir säsongens tredje klassiska konsert tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester. Vi får ett kärt återbesök av hyllade violinisten Ellinor d’Melon och kvällens dirigent är Eugene Tzigane.

Violinisten Ellinor d’Melon bor i Spanien men kommer från Jamaica och har kubanskt påbrå. Enligt henne själv var hon väldigt lat som barn, vilket resulterade i att hon lärde sig spela fiol innan hon kunde gå. Sin unga ålder till trots har hon redan arbetat med dirigenter som Zubin Metha och Jamie Martin, och framträtt i konsertsalar som Berlinfilharmonien och Concertgebouw i Amsterdam.

Senast gästade d´Melon Sara kulturhus i augusti 2023, då hon framförde Benjamin Brittens Violinkonsert och belönades med rungande applåder. Snart får vi äntligen höra henne spela för oss igen, denna gång Erich Wolfgang Korngolds Concerto for violin and orchestra.

Tjajkovskijs andra symfoni
Konserten fortsätter med Piotr Tjajkovskijs (1840–1893) andra och mindre kända symfoni. ”Den ukrainska” kallas den, eftersom tonsättaren utgick från tre folksånger som han hörde i Kaminka, en by öster om Charkiv, där han vistades hos sin syster. Tjajkovskij har själv berättat att familjens åldrade betjänt Peter Gerasimovitj sjöng folkvisan Tranan för honom medan han arbetade med verket.

Men vi börjar med det korta stycket Solus av Andrea Tarrodi (född 1981), en dramatisk kommentar till coronapandemins isolering och ensamhet. När hon skapade verket till den brittiska konserten Last night of the proms, 2020, var det första gången BBC anlitade en svensk kvinnliga tonsättare för detta hedersuppdrag.

Kvällens dirigent är Eugene Tzigane, född i Japan 1981 och chefdirigent för Kuopios symfoniorkester i Finland. Eugene har studerat i Stockholm och även på prestigefulla The Julliard School, samma skola där Phillip Glass en gång i tiden började sin professionella bana.
Medverkande
Dirigent: Eugene Tzigane
Solist: Ellinor d’Melon, violin
Norrlandsoperans symfoniorkester


Program
Andrea Tarrodi: Solus
Erich Wolfgang Korngold: Concerto for violin and orchestra
Pjotr Tjajkovskij: Symphony nr 2 op 17 c-moll, Den ukrainska

...

Bra att veta inför ditt besök:

Åldersgräns: ingen.
Väskförbud: gäller för evenemang i Scen 1 och Scen 2, läs mer här.
Garderob: är obligatorisk för jacka och väska. Garderoben finns i anslutning till scenen för evenemanget och avgiften ingår i din biljett.
Insläpp: ca 30 min innan evenemanget startar.
Mat och dryck: är inte tillåtet att ta med in till våra scener.
Hörhjälpmedel: finns i alla våra scener, läs mer här.
Rullator: placeras utanför ingång, personal på plats finns tillgängliga om du behöver hjälp.
Hiss: finns vid trapphus B, vänster sida.
Rullstolsplatser: Samtliga rullstolsplatser nås via hiss, trapphus B, vänster sida. Vänligen respektera att rullstolsplatser är avsedda för rullstolsburna personer. Vid överträdelse kommer biljetten att förklaras ogiltig på plats och inträde till evenemanget nekas. Återköp av biljett sker ej vid felaktigt köp. 

...

Sugen på härligt mingel innan konserten?

Inför konserten har The Wood Hotel by Elite servering av dryck och lättare snacks i Södra foajén. 
Serveringen öppnar 45 minuter innan evenemanget börjar.

Välkommen!

...

Slår ditt hjärta lite extra för klassisk musik? 
 
Då har du möjlighet att teckna ett konsertabonnemang på Sara kulturhus. Med ett konsertabonnemang får du fyra konserter där du får höra Norrlandsoperans symfoniorkester spela både klassiska och nyskrivna stycken tillsammans med inbjudna solister och dirigenter, allt till ett rabatterat pris!

Läs mer om vårt abonnemang

Boka

Kontaktinformation

Kanalgatan 43B
93131 Skellefteå
Telefon: 0910-736000

Arrangör: Sara kulturhus och Norrlandsoperan

E-post: biljettinformation@sarakult...
Hemsida: www.sarakulturhus.se

Mer från Scen 1, Sara kulturhus

Utbud

Prisinformation

Biljett: 325 kr

...

Förmånligt erbjudande på abonnemang för klassisk musik:

4 konserter - 195 kr/konsert - totalt 780 kr 
Ordinarie pris: 325 kr/ konsert - Totalt 1300 kr 

PASSA PÅ! Boka ditt abonnemang senast den 29:e augusti för att nyttja vårt förmånliga erbjudande med 40% rabatt på ordinarie pris.

Läs mer om vårt abonnemang

Fakta

Åldersgräns: ingen

Längd:

Sittande publik.

Hitta hit