Träbroarna runt - HittaUt

Skellefteå

Tillgänglighetsanpassad stadsorientering längs Skellefteälven

Upptäck den vackra miljön kring Skellefteälven och flera hundra år av träbyggande. Träbroarna runt sträcker sig från den nästan 300 år gamla Lejonströmsbron i väster, genom Skellefteås gamla kyrkstad Bonnstan och kulturområdet Nordanå till den moderna Älvsbackabron i öster.

Från 17 maj – 13 oktober

Hämta din fysiska karta på Skellefteå Turistcenter, ladda ner PDF här, eller ladda ner Hittaut-appen från App Store eller Google Play.

OM TRÄBROARNA RUNT

Träbroarna runt är en trevlig och lättillgänglig stadsorientering genom både gamla och nya Skellefteå. Hela sträckan är ca 7 km. Det går även bra att göra kortare promenader genom att nyttja Parkbron och Viktoriabron.

Vid checkpoint 1 får du ta del av offentlig konst i form av det berörande verket Gzim och den frusna sjön. Passa också på att njuta av vår vackra Stadspark och området ner mot älven.

Vid checkpoint 2, 3, 4 och 5 får du ta del av Skellefteås historia genom Nordanå kulturområde (2) och den gamla kyrkstaden Bonnstan (3). Sedan via bron till Kyrkholmen (4), där du kan passa på att ta en fika på det trevliga sommarcaféet, förbi den ståtliga Landskyrkan med anor från 1300-talet till Kornbodarna (5) med skotthål från 1809-års krig. Lejonströmsbron från 1737, mellan checkpoint 5 och 6, är Sveriges äldsta bevarade träbro. Här tvingades den svenska armén på flykt 1809 och ryssarna inrättade sitt högkvarter i prästgården, den vackra herrgårdsbyggnaden mittemot Landskyrkan.

Efter checkpoint 6 får du ta del av det nya Skellefteå. Brobygget över Skellefteälven gör att man måste lämna älvsrummet och ta sig upp till checkpoint 7. Därefter vidare till Campus Skellefteå (8) där Arctic Center of Energy (ACE) ska byggas. ACE är ett världsledande kompetenscenter för elektrifiering av samhället. Älvsbackabron (9) är vår vackra gång- och cykelbro i trä som lyser som guld i kvällssolen. Manhemskajen (10) är en trevlig plats att vila benen en stund för den som önskar.

REGISTRERA CHECKPOINTS OCH VINN PRISER

Alla som registrerar alla 10 checkpoints i Träbroarna runt är med i utlottning av Skellefteå-produkter vid tre tillfällen under säsongen. Passa på att upptäcka Skellefteås vackra träbroar och älvsrum.
Datum för utlottning:
1 juli
15 augusti
14 oktober

Vad är Hittaut?

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar.

Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommar- halvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla eller ta
dig fram på annat sätt.

I Skellefteå finns Hittaut på 15 orter och sammanlagt 425 checkpoints. För att komma igång och leta fler checkspoints än de som är med i Träbroarna runt hittar du checkpoints i appen ”Hittaut” eller med en papperskarta som du hämtar i den lokala affären eller hos Skellefteå Turistcenter, i centrala Skellefteå.

Läs mer här>>

Trevlig tur!

 

Prisinformation

Gratis. 

Hitta hit