Rädda fjällkon, vår beredskapsko

The Wood Hotel by Elite, Skellefteå

Ta del av senaste rönen kring fjällkoforskning och hör om den utsatta situationen.
Tre gårdar med fjällkobesättning har deltagit i en studie som mastersstudenten Maja Berg, SLU har genomfört under våren 2025. Hon har bland annat analyserat mjölkprover för sammansättning, koaguleringsförmåga och ost

Förutom att få ta del av resultaten från mjölkstudien kommer Gabriella Lönngren på Vuollerim Gård och Robert Nilsson, Nilsnilsgården, vilka är ett par av de få kvarvarande fjällkobönderna, belysa den utsatta situation som fjällkon som mjölkko befinner sig i idag. De berättar om hur de arbetar för att bevara rasen, vad det finns för företräden med rasen och vad de anser behövs för att rädda fjällkon. Kan studier som den ovan hjälpa till och vad mer kan göras? Här handlar det om att göra allt, att hålla hushållskor för självhushållning kan till exempel vara ett ben; fjällkon som beredskapsko!

Jenn Kast, mejerist på Holden Farm Dairy som tillverkar Hafod Cheddar gästar oss och hon kommer här att berätta om hur arbetar de för att bevara lantraser i England. Vilken betydelse har förädling i sammanhanget? Och finns det några framgångsfaktorer?

Kom och lär dig mer och bidra med dina tankar!

Läs mer och anmäl dig via Eldrimner.com

09okt. 14:00 - 15:45 The Wood Hotel by Elite

Kontaktinformation

Torggatan 3
Skellefteå
Kontaktperson: Birgitta Sundin
Telefon: 010-2253374

Arrangör: Eldrimner

E-post: info@eldrimner.com
Hemsida: https://www.eldrimner.com/e...

Prisinformation

Kostnadsfritt

Hitta hit