Längdskidåkning och skidspår i Skellefteå

EN GUIDE FRAMTAGEN TILLSAMMANS MED KLAS NILSSON

"Skellefteå erbjuder ett av Sveriges bästa längdskidsystem på Vitberget för de som vill åka längdskidor. Där finns ett brett utbud av såväl lättåkta slingor som riktigt tuffa och kuperade skidspår för oss som tränar hårt och tävlar. Dessutom så finns ytterligare ett 30-tal föreningsdrivna längdskidspår runt om i kommunen vilket ger alla i kommunen möjlighet att åka skidor regelbundet"
– Klas Nilsson, Skellefteå

Stor variation och sparad snö på Vitberget

"Vitberget är en riktig pärla för längdskidåkning med över 16 km sammanhängande elljusspår, och för den som hellre åker skidor under dagtid finns flera mil av varierande skidspår. Dessutom så är Skellefteå en av få orter i Sverige som sparar snö från föregående säsong vilket gör att vi kan påbörja skidsäsongen redan innan första snön faller."

– Klas Nilsson

Elljusspår runt om i kommunen

Runt om i Skellefteå Kommun, ute i de flesta byar och samhällen finns eldsjälar, speciellt när det kommer till att åka längdskidor. Drivna föreningsmänniskor som säkerställer att vi totalt kan hålla mer än 120 km skidspår draget i kommunen varje vinter. 

 

 

Anderstorp 
Lättåkt - 2.4 km - Se karta

Bergsbyn
Lättåkt - 2.4 km - Se karta

Bjurfors 
Lättåkt - 2.5 km - Se karta

Boliden 
Lättåkt - 2.5-3.5 km - Se karta

Bureå 
Lättåkt - 2-4.3 km - Se karta

Burträsk
Lätt, medel - 1.5-5 km - Se karta

Bygdsiljum
Medel - 2.4 km - Se karta

Byske
Lättåkt - 0.5-5 km - Se karta

Drängsmark
Lättåkt - 2.5 km - Se karta

Ersmark
Lättåkt - 0.8-2.6 km - Se karta

Fällfors 
Medel - 2.6 km Se karta

Gummark
Lätt kuperat - 3.2 km - Se karta

Hjoggböle 
Lättåkt - 2.5 km - Se karta

Innervik
Lättåkt - 3.2 km - Se karta

Jörn
Lätt kuperat - 5.3 km - Se karta

Kalvträsk
Lätt kuperat - 4 km - Se karta

Klinten Bergsbyn
Lättåkt - 8.8 km - Se karta

Kåge
Medel - 2.8 km - Se karta

Ljusvattnet
Medel - 3 km - Se karta

Lövånger 
Lättåkt - 2.5 km - Se karta

Medle 
Lättåkt - 2.5 km - Se karta

Missenträsk
Medel - 1.7 km - Se karta

Mjövattnet
Lättåkt - 2.7 km - Se karta

Ostvik
Lätt kuperat - 2.2 km - Se karta

Renströms 
Kuperat - 2.8 km - Se karta

Sandfors
Medel - 2.5 km - Se karta

Skelleftehamn/Ursviken 
Lätt kuperat - 1.7-7.2 km - Se karta

Sunnanå
Lätt kuperat - 2.6 km - Se karta

Ursviken
Medel - 3.3 km - Se karta

Varuträsk
Lättåkt - 2.5 km - Se karta

 

Den unika allemansrätten

Den svenska allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, men det ställer också vissa krav på den som besöker den. Läs mer om allemansrättens möjligheter och skyldigheter här.

Klas tips för skidåkning med barn

Vi bad Klas att sammanställa sina tre bäta tips, för dig som vill börja åka längdskidor med ditt eller dina barn. Han har i skrivande stund tre egna barn på 5, 3 och 1,5 år gamla och de två äldre har åkt skidor sedan 2 års ålder.

 

1. UTRUSTNING
Mitt första tips är se till att barnen har bra utrustning, anpassat efter längd och vikt. Tänk på att barnen växer snabbt och kan behöva uppgradera sin utrustning så ofta som varje vinter. Skidor kan dock oftast användas två säsonger. Se till att pjäxorna sitter skönt och håller barnets fötter tillräckligt varma, köp inte för stora pjäxor som glappar.

 

Satsa på skinsskidor redan från början och undvik vallningsfria skidor med 'fiskfjäll' under. Skinsskidor ger så väl bättre fäste som glid och glider dessutom tystare. Med skinskidor kan man "åka skidor” och med fiskfjäll blir det mest bara att "gå på skidor”. Skidor med fiskfjäll fungerar för mycket små barn under tre år.

 

2. SE TRÄNINGEN SOM EN LEK
När man åker längdskidor med barn under 10 år så är det inte antalet kilometrar som räknas. Gör istället träningen till en kravlös lek och stötta barnet i sin utveckling. Skapa lekfulla banor, använd dig av skidstavar, pinnar vantar, träna på tyngdöverflyttning genom att åka utan stavar och låt dem prova på skate. Desto större variation du kan ge dem, desto roligare och mer lekfull blir träningen. Åk hellre hellre ofta och korta stunder så att barnet inte hinner bli uttråkad, utan snarare kan längta efter skidåkning.

 

Lär barnen att krypa ihop och ta sig an nerförsbackar i en sittande ställning. Den låga tyngdpunkten gör att det blir en stabil position. När de sitter ihopkrupet och börjar åka utför så uppmana barnen att våga luta sig framåt, ofta faller de annars bakåt. Skulle de falla så blir ofta fallet inte så stort tack vare den låga tyngdpunkten. 

 

3. GÖR DET TILL EN UTFLYKT
Skidåkning är, för de flesta, så mycket mer än bara en träningsform. Det handlar om att uppleva naturen och om att umgås, och det är nog så viktigt även för de minsta åkarna. Ta med fika i en ryggsäck, upplev och upptäck det som finns omkring er och se tiden tillsammans som en utflykt snarare än ett träningspass. Kalla det åka skidor istället för att ”träna skidor”. 

Tips inför skidträningarna för barn och ungdom

Skellefteå – Skidåkningens vagga

Det kanske är kaxigt att säga att Skellefteå är skidåkningens vagga. Att allt började här för tusentals år sedan, men faktum är att världens äldsta bevarade skida, den så kallade Kalvträskskidan, återfanns i Kalvträsk utanför Skellefteå i början av 1900-talet. Den är daterad till 3.200 f.kr. och är alltså över 5.200 år gammal. Ingen kan väl heller ta ifrån oss det faktum att längdskidkulturen har varit en stark folkrörelse här i århundraden och det ligger nog också till grund för det engagemang som finns runt om i kommunen där föreningar och eldsjälar säkerställer fina elljusspår vinter efter vinter.