En person svingar sig fram i en hinderbana uppe i träden
Skellefteå Adventure Park Boka nu

Äventyret uppe bland trädtopparna

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Uppe bland trädtopparna hittar du äventyren och utmaningarna på Skellefteå Adventure park. Här finns nämligen sex olika höghöjdsbanor. Alltså där du säkrad i en sele forcerar en mängd olika hinder. En del lätta. Andra betydligt svårare. Gemensamt för alla är dock att de befinner sig en ansenlig höjd ovan jord.

— En av banorna är lite lägre, säger Tobias, som är en av initiativtagarna till Skellefteå Adventure park, knappt två meter över marken. Det är vår barnbana. Den högsta är också den tuffaste. Då är du 12 meter upp. Alltså, praktiskt taget bland trädtopparna.

På alla banor finns också en zipline, en sorts mänsklig linbana.

— Den längsta tar dig strax över 80 meter, ler Tobias. Den är på hög höjd så störtskönt sug i magen garanteras.

Sömlös säkerhet

Efter du glidit in i selen, spänt på hjälmen och genomgått en kort introduktion tillsammans med en instruktör är du redo för äventyret. Förslagsvis börjar du på lite lägre höjd och arbetar dig uppåt. Lugnt och metodiskt. Om du törs, vill säga.

— Du kommer att få jobba, lovar Tobias. Adrenalinet pumpar på rätt bra och mjölksyran kommer fort om du inte hittar tekniken.

Säkerhetssystemet är givetvis rigoröst och dessutom sömlöst. Det innebär att du kopplar på dig i början av en bana och kommer inte lös förrän du tagit dig igenom hela banan. Allt med samma säkring.

— Busenkelt och jättesäkert.

Men visst händer det att besökare blir lite knäsvaga. Till en början.

— De får helt enkelt svindel. I 99 fall av 100 går det över rätt fort, men skulle någon känna att de tagit sig vatten över huvud hjälper vi dem förstås ner.

Besök i gruvan

På samma område finns också en vildmarksgruva. Gruvan var i drift mellan åren 1936-40. Idag fungerar den som en visningsgruva där du kan göra underjordiska besök.

— Skyddsrock och hjälm finns givetvis att låna. Vill du inte gå ner i gruvan men ändå få en känsla av gruvatmosfär finns dessutom en mindre visningsgruva ovan jord.

— Du vet, man blir hungrig av att klättra. Därför har vi också café där du kan få dig en läsk, en kopp kaffe och en matbit, avslutar Tobias.