En pappa förbereder mat utomhus medan en mamma och ett barn leker i bakgruden

Bo i Kalvträsk och upplev naturen runt White Mountain Lodge

Sven Burman
Sven Burman
En gemytlig getaway. En stilla lugn tillflyktsort. Det är vad denna plats är. Ett avbrott från det vardagliga bruset. Den lilla byn Kalvträsk, belägen i sydvästra delen av Skellefteå kommun är som en annan värld, och till den världen har familjen Youngman och familjen Eriksson-Havh längtat i flera veckor.

Inte minst barnen har längtat. En handfull ungar mellan 5 och 10 år som har längtat efter jacuzzi, bastu, stugliv och paddle boards. Även de vuxna har längtat. Längtat efter vandring, fiske och egentid, medan barnen håller sig själva sysselsatta. Längtat efter den omtalade vildmarksbuffén.

Det är torsdag eftermiddag och halva juli har passerat. När gänget rullar in mot White Mountain Lodge har klockan precis passerat två och ägaren Björn möter dem klädd i arbetsbyxor, t-shirt och med ett stort leende på läpparna. Han gör det väldigt ofta Björn. Ler alltså. Nästan med hela kroppen. Det är inte heller ovanligt att han går klädd i arbetskläder. I Kalvträsk är det väldigt lite yta men väldigt mycket värme. 

Matthew Youngman som kör den första bilen, vevar ner rutan och hälsar på Björn och frågar vart dom ska parkera.

– Stuga två och tre är redo, säger Björn och pekar mot de tre timrade stugorna som hör till anläggningen och som står på rad med altanerna vända ner mot vattnet.

– Packa in era grejer och kom till Lodgen så ska ni få en introduktion. Jag har gjort upp en eld och satt på en kanna kaffe.

John dricker kaffe ur en träkåsa på en uteplats av trä

Hela stället för sig själva

Barnen är först ut ur bilarna. Dom behöver ingen introduktion utan har redan identifierat massor av saker att utforska. Slacklinen, piltavlan, blåbärsriset. Slänten ner mot bastun. Pojkarna har hittat en groda. Kallkällan där vattnet aldrig sinar. Man bara greppar en kosa inne i lodgen eller formar händerna som en skopa och dricker direkt ur källan.

När de vuxna slår sig ner vid de massiva träbordet utanför Lodgen, tillverkade av tjocka sågade stockar, börjar Björn att berätta:

– Varmt välkomna till Kalvträsk. Ni blir helt själva här i kväll. Den tredje stugan är inte uthyrd så ni har stället för er själva.

Även om det så klart kan vara ett hinder under högsäsong att det bara finns tre stugor som snabbt blir bokade, så är det också en av tjusningarna för den som bor här. Det är alltid väldigt lite folk på anläggningen. Förutom när Björn, tillsammans med ‘Vilda Kocken’, bjuder in till Vildmarksbuffé förstås på fredagar och lördagar. Då lever stället upp och faktum är att familjerna har bokat bord vid buffén följande dag som avslutning på sin vistelse. I kväll lagar de dock middag själva över öppen eld.

En plats full av möjligheter

Björn berättar om jacuzzin och bastun. Vart de kan hitta ved. Vart Muurikan och kaffepannorna finns och vart den bästa öringen står och väntar.

Charlotta har sett fram emot att få utforska lederna tillsammans med barnen på cykel. De har packat med sig barnens cyklar, men själva valt att hyra Mountainbikes på plats.

– Våra Mountainbikes står låsta och parkerade här bakom knuten och cykel- och vandringslederna börjar precis nedanför era stugor, säger Björn och pekar ner mot ett gäng träskyltar bland tallarna. Ifall ni cyklar uppströms längs vattnet så är stigen riktigt bred och fin. Lämplig för barnen. Cyklar ni nedströms kommer ni till en liten strand. Kanoterna och SUP-brädorna ligger nere vid bastun ifall ni istället vill börja där.

Charlotta tillsammans med familjen kommer cyklandes längs en av stigarna i skogen.

Möjligheterna är många. I anslutning till Kalvträsk ligger dessutom Vitbergens naturreservat vilket lockar många vandrare och det vanligaste utflyktsmålet är toppen av Vitberget där det står ett gammalt brandtorn på toppen. Från toppen av tornet är det milsvid utsikt i alla riktningar. Men planen för Matthew, Emma, John och Charlotta är inte att vandra några långa sträckor. Planen är faktiskt att inte planera alls, utan att bara ta dessa två dagar som de kommer. Njuta av närområdet. Låta barnen paddla SUP-brädor och bada i det lugna selet. Njuta av kvällssolen, cykla en sväng och kanske t.om äta en smörgås med färsk nygrillad abborre eller öring. Vem vet.

Med förhoppning om fisk till middag

– Vart köper vi fiskekort? frågar John som nog längtar mest av alla att få lägga ett par fiskar i foliepaket över elden.

– Det gör ni enkelt själva nere vid kvarnen, förklarar Björn och pekar. Ett tips är att ta er spön och cykla en kilometer uppströms tills ni kommer till en liten dam. Där kan ni garanterat fixa middagsfisken.

Björn packar ihop sina saker och lämnar familjerna själva med den fortfarande halvfulla kaffekannan. Med lugnet och friheten att göra det som faller dem in. Efter en stund kommer barnen springande och bryter tystnaden. Säg den tystnad som varar för alltid. Barnen vill ner och testa SUP-brädorna, och då ingenting annat pockar på för tillfället så börjar gänget där. Alla utom John och Matthew som traskar ner, de 300 metrarna ner till kvarnen för att köpa fiskekort. Det här är bara början på två dagar att minnas för resten av livet.

Familjerna njuter av ett härligt bad i bubbelpoolen.

Mellan träden syns dammen där John och Matthew står ute på bryggan iklädda badkläder, redo att ta sig ett dopp.