Uteserveringen på sommarcaféet Skråmträsk Kvarn

Kvarn och sko i vackra Skråmträsk

Ted Logart
Ted Logart
Kvarn och sko. Sko och kvarn. Erik och Asta Hellgrens två verksamheter är tätt sammanflätade av en röd tråd bestående av hållbarhet, miljövänlighet och inte minst hög kvalitet. Egenskaper som gjort att Skråmträsk kvarn idag är ett av Skellefteås mest uppskattade utflyktsmål. 2006 köpte Erik och Asta den gamla 40-talskvarnen i Skråmträsk.

Tanken var att människor som besökte skomakeriet där de för hand tillverkar hållbara och miljövänliga skor av högsta kvalitet, också skulle få en skön plats att dricka en kopp kaffe på. Efter en omfattande men varsam renovering öppnade så Skråmträsk kvarn sommaren 2009.

— Vi tänkte lite naivt att det här blir bra för barnen, ler Erik. Ett lite lagom sommarjobb.

Men riktigt så blev det inte.

— Nä, vi var inte alls beredda. Vi hade 3000 besök första sommaren och fler än 200 de mest hektiska dagarna. Och på den tiden hade vi dessutom bara öppet fyra timmar per dag.

Kvalitet - den röda tråden

Idag är Skråmträsk kvarn ett etablerat besöksmål och senast det begav sig hittade drygt 13 000 gäster till Erik och Astas sommarcafé.

— Vi vill att kvarnen på samma sätt som skotillverkningen ska kännas genuint och andas kvalitet. Därför har vi sparat så mycket ursprung interiör som möjligt.

Caféet är dessutom KRAV-märkt sedan tre år tillbaka.

— Vi bakar allt själva, på plats och väljer råvaror med omsorg.

2016 blev Skråmträsk kvarn också uppmärksammad i White guide, som listar Sveriges bästa restauranger och caféer.

— Det var förstås jättekul och en sporre att jobba vidare på samma linje.

Skråmträskskon

Men som sagt, allt började med skotillverkningen. 1989 lämnade den första Skråmträskskon det lilla skomakeriet tvärs över vägen från kvarnen sett. Designen vad då som nu enkel men tidlös. Lite skandinavisk på det sättet.

— Vi är inte så trendkänsliga, säger Erik. Vi gör mest som vi alltid har gjort. Jobbar miljövänligt och omsorgsfullt med naturgarvat skinn och ett rejält hantverk.

Att göra skor för hand har sina fördelar.

— Skinn är ett organiskt material och olika bitar har olika egenheter. Under processen med en handgjord sko anpassas materialet hela tiden utifrån just den skinnbitens kvaliteter. Därför blir en handgjord sko en bättre och hållbarare produkt i slutändan.

Kulturevenemang

Under de nio sommarveckor som Skråmträsk kvarn håller öppet arrangerar Erik och Asta också en rad kulturevenemang i den rymliga byggnaden.

— Det brukar bli ett rätt omfattande program med både berättarteater, allsång och konst- och fotoutställning, säger Erik. Du vet, kvarnen är en fantastisk plats, inte minst för berättarföreställningar.

Både publik och skådespelare vittnar om den speciella atmosfär som skapas under föreställningarna.

— Det är nåt med kvarnen som gör att allt blir så intimt och nära. Det blir på riktigt, liksom.

För öppettider, aktuellt sortiment och evenemangskalender besök www.kvarn.skramtrask.se