Flera personer som åker gokart
Fartfyllt sommarnöje "Ett lopp tar nio minuter. Det låter kanske inte så länge men nio minuter med fullt fokus och gasen i botten tar på. Alfreds mamma måste vila. Det gör inget, menar Mio. För han har upptäckt att man visst får köra egen gokart. Även om man är liten." Boka nu

Skellefteå Karting Arena

Ett av sommarens mest fartfyllda nöjen finns i Furunäs, knappt tio minuter utanför Skellefteå. Där ligger nämligen Skellefteå karting arena, en perfekt plats att avgöra vem som egentligen kan prestera familjens snabbaste varvtider.

– Jag vet inte om jag vågar, säger Mio och trycker ansiktet närmare stängslet.
Innanför stängslet går det nämligen fort. Kartar susar fram över den lite drygt 1000 meter långa
banan i hög fart. Närmare 70 km/h på raksträckorna. Det tjuter i däck. Motorer vrålar.

Mio är sju år. 128 centimeter lång. Det betyder att han egentligen inte får köra. Inte ens om han hade vågat. Inte själv och inte på den stora banan, i alla fall. Då måste man vara minst 150 centimeter lång. Dessbättre finns det kartar som har dubbla stolar vilket gör att man kan åka två. Stor och liten.

Hög klass

Skellefteå karting Arena är ansedd som en av Europas bästa kartingbanor. Det menar Benny Östholm, som tillsammans med Sune Qvarnlöf är hyrkartsansvarig på Skellefteå Motorsällskap.
— Tack vare att tävlingsförare besöker oss, som också tävlar på många andra platser ute i Europa, vet vi att vår arena står sig mycket bra. Till och med internationellt sett.

Skitkul

Mios kusin Alfred åker tillsammans med sin mamma på stora banan. Det går fort, ibland lite för fort och då får de hjälp av personalen att komma upp på banan igen. Varvtiderna registreras av en sensor i karten och efter avslutat lopp får man veta hur det gick.
— Skitkul, ler Alfred, när de kommit i mål. Jag vill köra mer.

Ett lopp tar nio minuter. Det låter kanske inte så länge men nio minuter med fullt fokus och gasen i botten tar på. Alfreds mamma måste vila. Det gör inget, menar Mio. För han har upptäckt att man visst får köra egen gokart. Även om man är liten.

Barnbana

Barnbanan är oval. Som Nascar, men här får man nästan vara hur liten som helst, så länge man når fram till gas- och bromspedal. Alfred kör först. Sedan Mio. På barnbanan kör man en åt gången. I sex minuter. Kartarna går nästan 30 km/h och när man trycker gaspedalen i botten känns det bra i magen. Det syns lång väg.

— Va fort du körde, säger Alfred när Mio går i mål.
Beröm från storkusinen. Mio blir så stolt att han håller på att spricka.

Störtskönt sommarnöje

Karting är ett populärt sommarnöje. Allra helst efter de där varma dagarna som man spenderat på stranden, då passar det utmärkt att köra av sig på Skellefteå karting arena. Trots att arenan ofta samlar mycket människor är kötiderna sällan långa. Dessutom finns det ett fik på området där du kan köpa läsk, glass, korv och hamburgare medan du väntar.

— Varje säsong tar vi emot lite drygt 20 000 besökare på Skellefteå karting arena, avslutar Benny. Och de lämnar oss inte sällan med barnsligt breda leenden.