Att vinterbada i en frysbox
Veckans första kallbad
Det knarrar under skorna när jag traskar in på den snötäckta uppfarten. Framför mig står ett vackert vitt 20-talshus med gröna fönsterkarmar. Huset är beläget på första parkett, ett stenkast från Ursviksfjärden och med en stor veranda som vetter ut mot vattnet. John har bosatt sig här på Alderholmen med sin familj i vad som initialt bara var en ensam sommarstuga men som har vuxit på alla ledder och blivit bostadshus.
De senaste dagarna har det kommit rekordstora mängder snö och allt är gnistrande vitt. John har skottat en gång som sträcker sig från uppfarten, över tomten ner, mot strandkanten och gångens kanter når oss till bröstet. Något som får mig att tänka på Vildmarksvägen i Stekenjokk när den skottas om våren. Vi är på väg till veckans första lunchdopp som vi traditionsenligt tar tillsammans med Maia.
I bara ben och morgonrock
– Hej! Vilken dag alltså, ropar Maia, är ni redo?
Hon bor två hus bort och kommer traskande i skoterspåret som binder samman tomterna. Vi har ungefär samma utstyrsel på oss alla tre. Morgonrock, mössa, handskar och varma fodrade skor. Eller nästan i allafall. John valde badtofflor.
Medan vi går den sista biten, förbi bastun och ut på isen där älven och havet möts, ber jag Maia att berätta om sin relation till vinterbad.
– Jag badade faktiskt för första gången i februari förra året. Det blev en ganska stark upplevelse. Att det skulle vara kallt förstod jag ju, men inte att det skulle påverka mig på så många sätt och att effekten skulle sitta i resten av dagen. Det blev en oväntad men positiv upplevelse. Nu, ett år senare är det stor skillnad dock. Jag känner att kroppen svarar bättre och gör sin grej. Nu kan jag njuta mer av upplevelsen då jag vet hur kroppen reagerar.
En ny generation vinterbadare
I teorin låter det kanske inte som den bästa av idéer. Ett vinterbad. Att bara klä av sig när termometern visar -15 grader går liksom emot människans överlevnadsinstinkt. Även om vinterbadandet har fått ett rejält uppsving senaste årtiondet så är det inget nytt påfund. Det har vinterbadats i Norden, Ryssland och Nordamerika i århundraden och hälsoeffekterna har nu börjat backas av vetenskapen, och utövarna har föryngrats.
Vi får kisa för den låga solen som reflekteras i den vita nysnön, när vi går ner mot isvaken. Eller rättare sagt frysboxen. John har sedan ett par år tillbaka låtit en toppmatad frysbox utan botten frysa fast i isen.
– Då blir det alltid enkelt att bada, förklarar han med ett finurligt leende på läpparna.
– Man lyfter bara på locket och kliver i, och vaken fryser aldrig. I år har vi även gjort en barnbox där vi sparat botten och bara borrat hål i sidorna, så att barnen, säkert kan kliva i och ur själva.
Kroppens svar på det kalla vattnet
John är den med mest rutin av oss alla. Han har vinterbadat och simmat i många år. Jag tar täten och kliver själv ner i vaken och ber honom att samtidigt berätta vad som händer i min kropp.
– Först reagerar kroppen och hjärnan med panik, som att det vore på liv och död. Den försöker att göra allt den kan för att skydda dom vitala organen och flyttar blod från händer och fötter till hjärta, lungor och hjärna. Samtidigt utsöndrar den massor av stressreducerande hormoner.
Även fast jag har badat flera år jag med, så har jag alltid svårt att kontrollera andningen de första 15-20 sekunderna, men efter en halv minut så infinner sig ett härligt lugn.
– Snyggt, säger John när jag suttit i vattnet i uppskattningsvis en minut. Nu börjar du få kontroll över situationen, och din kropp jobbar aktivt för att värma dig inifrån. Din puls sjunker igen. Det känns ganska bra nu visst?
Efter dryga två minuter känns det riktigt behagligt. Jag kliver upp och Maia gör sig redo. Hon lägger morgonrocken inom räckhåll på fårskinnen på bänken mellan boxarna och jag frågar henne varför hon vinterbadar.
Två minuter som förändrar resten av dagen
– Ja alltså, jag är ju en hälsoidiot, säger hon och skrattar, jag går ju på allt sånt här som påstås vara bra för kroppen. Så kliver hon ner i vattnet, samlar sig, och fortsätter:
– Nej men jag gör det faktiskt främst för mitt mentala välbefinnande. Jag behöver en stärkande kick och jag känner mig verkligen oövervinnerlig efter ett isbad. En effekt som håller i sig resten av dagen.
Hon andas djupa och kontrollerade andetag och har blicken fäst på Sundgrundsbron. Själv känner jag hur värmen som kroppen genererar inifrån djupet fortsätter att värma mig trots dagens minusgrader och det faktum att jag bara står i morgonrock. Jag fryser inte.
– Jag märker att upplevelsen är olika från gång till gång, rapporterar Maia nerifrån vattnet. Det beror nog mycket på hur dagen har sett ut innan. Just nu känns det jättebra, säger hon och ler och sluter ögonen.
Alderholmens Iceman
När Maia klivit upp är det bara John kvar. Alderholmens egen Iceman. Han har nu stått i morgonrock och badtofflor på havsisen i 15 minuter innan det har blivit hans tur att få glida ner i det iskalla vattnet.
Han tar ett par djupa andetag innan han rutinerat kliver ner i vattnet. Han har sedan länge tränat bort kroppens uråldriga och naturliga reaktion och ser nästan oförståeligt belåten ut. Fortsätter att andas lugnt.
Hur länge ska man ligga i egentligen? frågar Maia, som satt på sig morgonrocken och skorna samt landat på bänken bredvid John och isvaken.
– Jag brukar alltid ligga i minst två minuter. Det är vad som behövs för att verkligen dra nytta av badandets hälsoeffekter, men beroende på hur kroppen känns och reagerar så kan jag ligga i längre. Förra våren låg jag i vattnet i 10 minuter men då var det +5°C i luften, vårkänslor, solen sken berättar John. Just idag kändes det ganska varmt i vattnet faktiskt, säger John och skrattar och rör om lite med handen bland iskristallerna framför sig.
Början på resten av dagen
Klockan har hunnit bli 12.20 när John kliver upp och vi alla tre fått på oss morgonrockar och torra skor.
Vi säger hejdå till varandra innan vi traskar hem till våra hemmakontor, uppfyllda och pigga, och jag tänker för mig själv: ’Undra hur många fler som badat i Skellefteå just denna lunch?’ Det är inte alls ovanligt att Skelleftebor, bosatta vid havet, älvarna eller någon av kommunens 1500 sjöar tar upp en vak under vintern, och när solen skiner som idag lockar ju faktiskt vattnet extra mycket.
Tips till vinterbadaren
- Bada aldrig ensam
- Bada aldrig om du är onykter.
- Bada aldrig om du är sjuk, medicinerar eller har hjärtproblem. Prata med din läkare om du är tveksam.
- Skynda långsamt. Gå från kalla duschar till korta dopp för att vänja din kropp vid kylan.
- Andas lugnt i vattnet. Du kan förbereda dig genom att andningsträna för att kunna ta kontroll när kroppen reagerar mot det kalla vattnet.