#MySkellefteå

Agnes Boeske – En berättelse om att börja om i Skellefteå

Sven Burman
den 3 mars 2020 Sven Burman
"Det finns tre ord på Svenska som gör mig extra lycklig när jag hör dom. Bastu. Fika och....
Panta. Precis, panta mera" Vi skrattar bägge två. Både jag och Agnes, som den här storyn handlar om. Agnes flyttade till Skellefteå för 1,5 år sedan för att få börja om på nytt.

Vi sitter tillsammans utanför en av kamrarna i Bonnstan. Hittills har vi alltid pratat Engelska jag och Agnes när vi har sprungit på varandra i olika sammanhang. Nu ska jag producera ett videoporträtt av Agnes och hon har utmanat sig själv och vill prata Svenska. Ett språk som hon aldrig hade hört för 1,5 år sedan. Till sin hjälp har hon skrivit ner några rader ifall hon behöver stöd, men innan vi är igång så försvinner dessa papper ner mellan springorna på den farstukvist där vi sitter.
– Typiskt. Nu blir det här ännu svårare, suckar Agnes men leendet är snabbt tillbaka på hennes läppar.
Agnes är född i Chodziez, Polen, och beslöt sig för att flytta till Skellefteå med sin man när han blev antagen, som en av 4 studenter till Träteknik-utbildningen. En av världens högst ansedda träteknikutbildningar.
– Du vet, när du flyttar allt är annorlunda, förklarar Agnes. Ett nytt språk, ett nytt jobb, du har inga kompisar. Du behöver lära dig att leva från en dag till den andra och göra dom små stegen. Det är inte jättelätt, men det är verkligen spännande att få börja om. För mig är en stor del av den passionen nu kopplad till att lära mig om den arktiska livsstilen och att lära känna platsen som den är. 

 

– Jag har studerat Albanska och Makedoniska, berättar Agnes. Inga meriter som är efterfrågade i Skellefteå tyvärr säger hon och skrattar igen. Men Agnes är en tjej med vassa armbågar och som hunnit ha flera jobb, och nu även startat ett eget Aktiebolag, vilket vi ska återkomma till.


Varför Skellefteå?

Jag vill ju så klart veta mer om din relation till platsen Skellefteå säger jag som en väldigt öppen fråga.
– Den frågan får jag alltid. Varför staden i norra Sverige där det är snö sex månader per år. Varför inte en stad i en annan del av världen där solen alltid skiner. Den frågan är inte jätteenkel att svara på, men jag tror att Skellefteå utmanade mig. Fick mig att ifrågasätta saker i mitt liv. Att börja hitta mig själv och skala bort allt brus. Jag har aldrig upplevt så mycket nytt på så kort tid förut och jag älskar verkligen den norrländska livsstilen.

– Jag har bott i Kosovo, Makedonien, Albanien, Polen men faktum är att jag har aldrig känt mig så hemma som i Skellefteå.  Här finns allt som gör mig lycklig. Människor som bryr sig. 

Vacker natur och hela Swedish Lapland inom räckhåll.
– Dessutom så tror jag att jag uppskattar värmen och somrarna mer efter en kall och snörik vinter. Om jag någonsin skriver en bok om mitt eget liv, bli inte förvånad om namnet Skellefteå förekommer en miljard gånger.

I Agnes ögon finns verkligen en glöd och ett driv. Det glädjer mig att personer som henne verkar dras till platsen som jag själv tar för givet.

– Jag kan svära inför domstol att det är viktigt att ha en passion för att prova nya saker här i livet, säger Agnes.

– Det passionen gör att jag kämpar lite hårdare. Att jag vaknar lite tidigare på mornarna. För mig är en stor del av den passionen nu kopplad till att lära mig om den arktiska livsstilen och att lära känna platsen som den är.


Inredningsprodukter med touch av Swedish Lapland

Agnes ansökte i sista sekund till Skellefteåtävlingen Vinn ett AB tillsammans med sin man Konrad. De hade små förhoppningar om att vinna men det var just vad de gjorde, och nu har de precis startat Feels Like North.
– Jag har aldrig haft några planer på att starta eget, säger Agnes.
– Jag har aldrig känt att jag har haft den rätta affärsidén, men just nu efter 1,5 år i Sverige så känner jag mig så kreativ och inspirerad och när vi nu fick chansen så var det bara att köra. Vi vill skapa inredningsprodukter. Allt från trä-espressomuggar till lampor i en form av renhorn men som även dom är tillverkade i trä. Agnes gestikulerar med händerna i en cirkel för att illustrera sin idé.

– Våra produkter är inspirerade av Swedish Lapland. Dock så tror jag att vi som inte är uppväxta här ser annorlunda på både platsen och era traditionella hantverk. Vår plan är att resa runt i hela Swedish Lapland för att hämta inspiration till våra produkter.
– Allt vi producerar kommer hittills från Skellefteå-området. Vi vet vem som är ägare och producenter av råvarorna som vi arbetar med. Det känns verkligen som att den lilla staden kan ge oss allt vi behöver för att driva vårt företag.

När jag och Agnes har pratat i 45 minuter om hennes omstart är jag verkligen tagen av hennes historia. Jag börjar själv att fundera hur det skulle vara att flytta till Polen så här mitt i livet, men inser snabbt att jag inte är lika modig som Agnes. Och jag känner mig ju faktiskt väldigt hemma i Skellefteå jag med.

Du kanske också gillar