Miljöbild i skogen där Roberth Ungh syns på sin cykel i motljus
Come bike with me in #MySkellefteå Cykelguiden

Robert Ungh upptäcker Skellefteå från sadeln

Sven Burman
den 20 mars 2023 Sven Burman
– Jag tror inte ens att Skellefteborna själva har varit medvetna om hur fin cykling det är på Vitberget förrän nu. Tack vare vår nya bike park och en växande gräsrotsrörelse så håller Skellefteå äntligen på att utvecklas till det cykelmecka det förtjänar!

– Vi ses utanför Cykel & Fiskecenter i morgon då, så ser vi vart det bär av se, säger Robert precis innan vi skiljs åt.
– Yes, ska bli riktigt skoj, svarar jag och försöker dölja min nervositet.

Närbild på en glad Robert Ungh med cykelhjälm på huvudet

Vi står uppe vid TV-masten på Vitberget och jag har precis fotat och filmat Robert och hans cykelpolare studsandes över rötter och stenar, längs Vitbergets branta och smala naturstigar. Fort gick det dessutom! Därav min nervositet inför morgondagen som jag ska återkomma till senare. Robert har nämligen ordnat en mountainbike var, åt mig, Hanna och Jeanette, och i morgon är det vår tur att ta rygg på Robert och studsa över rötter och stenar. Men låt mig backa bandet en aning och ta dig tillbaka till Vitbergets stigar.

En återupptäckt pärla

– Vitberget har i många år varit en oupptäckt cykelpärla, förklarar Robert
– Vi har varit några inbitna cykelfanatiker som hittar nya stigar varje sommar som vi har knutit ihop med gamla favoriter. Vi står på en skogsklädd bergskam med hans gäng som är redo för nästa utförsåk. De är andfådda efter att ha trampat uppför. Alla har heldämpade cyklar med breda styrstänger.

I skogen står Robert Ungh lutad mot sin cykel och gestikulerar med stor inlevelse.

– Den här typen av cykling kallas trail eller enduro, förklarar Robert. Man tar sig uppför ett berg för egen maskin för att sedan cykla tekniska och fartfyllda stigar nerför och det är precis den typ av cykling som jag brinner för och har ägnat mest tid åt.
Jag kan se glöden i hans ögon.

– Men det finns faktisk en hel del mer tillrättalagda mountainbikebanor på Vitberget samt den nya parken så utbudet för alla typer av cyklister är jättestort idag.

Skellefteås nya Bike Park

Bara ett par 100 m från där vi nu står har en av Skandinaviens mest omfattande bike parks precis färdigställts. En modern cykelpark som innefattar en stor pump track, skills loop, dirt track samt tre fina MTB-slingor av varierande svårighetsgrad med broar och träkonstruktioner snyggt integrerade i naturen.

– Det har blivit riktigt bra, säger Robert. Det sänker tröskeln avsevärt för den som vill komma igång och lära sig att cykla mountainbike eller BMX. Jag håller mig dock fortfarande mest ute på naturstigarna. Det är där jag trivs bäst, säger han och skrattar.

Robert Ungh cyklar i full fart på cykeln i cykelparken uppe på Vitberget.

En erfaren cyklist

Robert har cyklat downhill och enduro sedan 2008 då han köpte sin första cykel. Initialt engagerade han sig i utvecklingen av Bygdsiljums bike park och han har även, genom sitt företag Ä V N T Y R, hunnit guida grupper runt om i terrängen så han börjar vara en rutinerad cyklist och igenkänd cykelprofil i stan. Men cykling handlar inte bara om cykling förklarar han. Det handlar precis lika mycket om naturupplevelserna och om gemenskapen

– En av de roligaste delarna med cyklingen är ju att det för samman människor i olika åldrar och med olika erfarenhet. Det kvittar hur gammal eller ung du är eller hur erfaren du är. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på hur familjärt det ofta är, säger Robert och ler stort innan han börjar rulla nedför den branta stig som hans vänner redan tagit sig an medan vi har surrat.

Fyra oidentifierbara personer på cykel i skogen.

Släpp en nål och cykla dig till nya upplevelser

En natt och förmiddag har passerat sen vi sa 'hejdå' där uppe på Vitberget, och nu står vi här på parkeringen utanför Cykel & Fiskecenter som avtalat, jag, Hanna och Jeanette tillsammans med Robert. Bakgrunden till dagens utflykt är att Robert, några dagar innan vår foto och filmsession på Vitberget, hade berättat för oss om sina Google-Maps utflykter och lovat oss att få följa med på en. 

 

Robert Ungh och Hanna Fjellstedt sitter i bilen och tittar på den karta som visas på iPaden för att bestämma dagens utflyktsmål.

Med sig har vi en iPad och vi sätter oss i bilen, med cyklarna lastade på flaket och börjar planera kvällens tur. Han förklarar att han, tack vare sitt cykelintresse har upptäckte ett dussintal nya smultronställen runt om i kommunen på just detta sätt.

– Jag söker efter spännande, och för mig outforskade platser. Sen är det bara att släppa nålen någonstans där det ser intressant ut och sedan sätta sig på sadeln och trampa dit, förklarar Robert och nyper i luften som om han höll i en kartnål.

– Det finns t.ex mycket fint längst Skellefteälven, fortsätter han, och scrollar uppströms längs älven, förbi Mobacken och Myckle. Hanna som sitter utmed lutar sig in över paddan zoomar in över ett skogsområde som ligger väldigt fint beläget längst med den ringlande älven.

Robert och Hanna kommer överens om vi ska utforska en sträcka mellan Myckle och Medle och jag och Jeanette litar på deras magkänsla och på Roberts erfarenhet. I ryggsäckarna har vi färsk öring i färdiga foliepaket och kaffe i termosar, för allt blir så mycket trevligare med mat eller fika som lockar.

Hanna Fjellsteft och Jeanette står med cyklarna uppe på en kulle och njuter av utsikten.

Hur vår cykeltur gick är en annan historia. Min, Hannas, Jeanettes och Roberts egen historia, och istället för att förtälja den vill jag uppmuntra dig till att skapa din egen, för själva essensen i denna story är redan förtäljd. Hur mycket som finns att upptäcka från en cykelsadel i Skellefteåtrakten. Hur socialt cykling kan vara, och vilka möjligheter en karta och en cykel kan ge. 

Cykling i Skellefteå