Har du sett den röda bänken?

En röd bänk är ute på turné i Skellefteå. Några av er kanske har sett den stå mitt på Nygatan. Andra läsare hann kanske se den när fyra personer kom och bar den över Guldtorget en fredag eftermiddag. Vissa av er har redan suttit på just denna bänk någon gång i livet, när den stod i någon av våra parker, innan den målades röd. Vad är då egentligen det här för bänk och varför är den röd?

Den röda bänken är framtagen för att fira att TIME har utsett Skellefteå till en av världens bästa platser. Färgen röd representerar nyhetsmagasinet TIMEs klassiska röda omslag och logotyp, men färgen representerar också kärleken vi som bor här känner till denna plats: från Fällfors i norr till Bygdsiljum i söder, från Kalvträsk i väst till Skelleftehamn i öst. För som den inbitne Skelleftebon redan vet är Skellefteå till ytan nästan lika stort som Skåne. I Skellefteå finns skogen, kusten, sjöarna och vattendragen; klipporna, myrarna och vidderna. Här finns skiftande årstider och ett varierat klimat som skapar en dynamisk och helt unik arena för fantastiska upplevelser. Och runt hörnet finns alltid en by, våra tätorter eller vår stad.

Ni som har hunnit se bänken med egna ögon har säkert lagt märke till att den röda färgen skapar en skarp kontrast till bakgrunden, nästan var man än ställer den. Kanske är det också precis det vi Skelleftebor behöver för att haja till, stanna upp och fundera över hur det kan komma sig att Skellefteå är med på en lista tillsammans med Galapagosöarna, Stora barriärrevet och Bali. För visst är det ibland enklare att se hur fint hem någon annan har, än att se hur fint ens eget hem faktiskt är?

Bänken vill inspirera och uppmuntra dig att dela med dig av vad just du tycker gör Skellefteå till en av världens bästa platser. Är det kanske balansen mellan stad och natur? Är det känslan av att ha mindre än tio minuter till jobbet på cykel? Är det norrsken eller vintrarna med mycket snö? Oavsett om du har bott i Skellefteå hela livet eller just har flyttat hit vill jättegärna ta del av just ditt Skellefteå. Så om du ser bänken: välkommen att slå dig ned, ta en bild och dela den under hashtaggen #myskellefteå.