Skellefteå - Stadsvandring 30 minuter

Skellefteå

Har du en stund över så ta dig ut på denna stadsrunda.
Här får du bland annat se det nya älvrummet, där det en gång i tiden även fanns ett ångbryggeri som på sin tid var Skellefteås äldsta industri. Du vandrar mot kajen och vidare mot “Rosa huset” där du hittar ett café som funnits sedan 50-talet. Stadskyrkan Sankt Olovs som invigdes på 1920-talet passerar du innan du tar gågatan tillbaka mot centrum. Sist men absolut inte minst går du förbi statyn Odenkvinnan, som egentligen kallades “vilande kvinnan” och byggdes 1956 av en österrikisk konstnär som jobbade med formgivning av guldprodukter i vår egen Guldstad Skellefteå.

KARTA PÅ GOOGLE MAPS

Platser  
Startplats Skellefteå Turistcenter: 
Här hittar du broschyrer, köper biljetter till evenemang, lokala profilprodukter, handgjorda souvenirer, samt få inspiration till din vistelse. 

Stadsparken: Skellefteås stadspark är en grön oas mitt i staden som inbjuder både till avkoppling och aktiviteter. Parken har nominerats till flera priser och tilldelades 2016 ett silver i European Garden Award.  

Älvsbrinken: Älvsbrinken har utvecklats till ett stadsrum med en blandning av café- och restaurangliv, kulturaktiviteter, lek, sport och rekreation som tar till vara på närheten till vattnet. 
 
Strandgatan: Följ älven till vänster österut, passera Viktoriabron och fortsätt framåt mot kajen.  

Manhemskajen Älvsbacka: Skellefteås centrala båt kaj. Kanske blir denna kaj i framtiden ett litet marint centrum med café och uteservering. 
 
Ainas Café : Ett mysigt café från 50-talet, här köper ni dagsfärskt och lokalproducerat fikabröd/matbröd. 

Stadskyrkan Sankt Olov: En av Skellefteås öppna kyrkor som rymmer upp mot 500 personer och byggdes på tidigt 1900-tal. 

Oden torget / Odenkvinnan: En staty från 1954, av en österrikisk konstnär. Statyn namngavs “vilande kvinna” men kallas i folkmun för Odenkvinnan. 

Slutpunkt Skellefteå Turistcenter:

Mer från Bege dig ut på vandring

Utbud

Fakta

Stadsvandringen tar ca 30 minuter att promenera och är tillgänglighetsanpassad.

För mer information: Skellefteå Turistcenter

Hitta hit