Skellefteå - Stadsvandring 4 h

Skellefteå

Denna vandring passar dig som vill se lite av det gamla Skellefteå samt få möjlighet att spana in det framtida Skellefteå. Du går en vandring där du får se många härliga delar av Skellefteå. Både nytt och gammalt.

KARTA PÅ GOOGLE MAPS

Platser  
Startplats Skellefteå Turistcenter: Här hittar du broschyrer, biljetter till evenemang, lokala profilprodukter och souvenirer samt få inspiration till din vistelse. 

Kulturhuset Sara: 2021 öppnas portarna till det som väntas blir världens högsta träbyggnad och norra Sveriges nya landmärke. En unik och dynamisk träffpunkt som kombinerar kultur och nöjen med möten, i direkt anslutning till ett nytt premiumhotell, kulinariska smakupplevelser, spa och varierade scener för evenemang. 

TGN The Great Northern: The Great Northern är ett innovationshus i norra Sverige. En samarbetsgrupp som strävar efter att hitta nya sätt att göra en skillnad och att hjälpa varandra att utvecklas. . 
 
Stadskyrkan Sankt Olov: En av Skellefteås öppna kyrkor som rymmer upp mot 500 personer och byggdes på tidigt 1900-tal. 

Fortsätt rakt fram på Östra Nygatan  
Sväng ner till höger på Varvsgatan 

Ainas Café : Ett mysigt café från 50 talet, här köper ni dagsfärskt och lokalproducerat fikabröd/matbröd.  

Älvsbackabron: Nordens längsta snedstagsbro byggd i trä samt Nordens längsta träbro i ett spann för gång- och cykeltrafik. Binder samman stadsdelarna Anderstorp och Älvsbacka. 

Älvspromenaden: Fortsätt på strandpromenaden under E4:an, ni kan promenera upp till Campus eller fortsätta längs älven tills ni når parkbron. Fortsätt längs älven på strandpromenaden så når ni snart ett utegym på vänster sida. 
 
Lejonströmsbron: Lejonströmsbron stod klar 1737 och är Sveriges äldsta träbro som fortfarande är i bruk. 

Landskyrkan: Här stod Skellefteås första träkyrka på 1300-talet. Nu sägs Landskyrkan vara en av de största landskyrkorna i Sverige. Exteriört är kyrkan i det närmast oförändrad men interiört har den ändrat karaktär flertalet gånger. 
 
Kyrkstaden Bonnstan: En av Sveriges levande kyrkstäder. Funnits sedan 1600 talet. 

Nordanå kulturområdet: Nordanå är ett område där kultur och natur möts. Här finner du café, värdshus, lekpark, konsthallar, och museum. Här finns även Nordanåteatern där olika typer av framträdanden arrangeras. 

Skellefteå Museum/Nordanå bar och café: Idag är området en grön oas nära stadens centrum. Den västra delen tillhör fortfarande kyrkan, medan Nordanåområdet är fullt av historiska byggnader. 

Lanthandeln: Lanthandeln är ett mysigt café med liten butik där du kan sitta ner en stund och känna historiens vingslag. 

Värdshuset Nordanågården: Fint värdshus där du kan äta många goda måltider gjorda av lokala råvaror. 

Lekparken Nordanå: Nordanås lekplats är till för alla åldrar och anpassad för funktionsnedsatta. Parken speglar Skellefteås historia - gruvor, älven, havet och skogen. Där finns berg att krypa i, en miniskog, bryggor och ett stort lekskepp. 

Exploratoriet: Skellefteå Science Center 
Här hittar ni utställningsmiljöer där du experimenterar med teknik och naturvetenskap. Det är totalt 800 kvadratmeter utställningsyta med utställningar och interaktiva experiment. 

Älvspromenaden 
 
Bryggarbacken 
 
Stadsparken: Skellefteås stadspark är en grön oas mitt i staden som inbjuder både till avkoppling och aktiviteter. Parken har nominerats till flera priser och tilldelades 2016 ett silver i European Garden Award. 

Slutstation Skellefteå Turistcenter: Här hittar du broschyrer, köper biljetter till evenemang, lokala profilprodukter och souvenirer samt få inspiration till din vistelse. 

Mer från Bege dig ut på vandring

Utbud

Fakta

Stadsvandringen tar ca 4 timmar att promenera och är tillgänglighetsanpassad.

Hitta hit