Badsommar i Skellefteå

Skellefteå

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oro dig för bra alternativ när du söker svalka. För vad sägs om 1 500 sjöar, fem älvar, 300 kilometer kustremsa och flera tempererade utomhusbad? Längsta sandstranden hittar du på Bjuröklubb. Den heter Storsand och där kan du springa nästan hur långt som helst.

Förutom de kommunala badplatserna finns många andra fina stränder runt om i Skellefteå kommun. Vissa är utpekade badplatser som sköts av exempelvis byar och föreningar. Kommunen gör inga kontroller eller provtagningar på de här platserna.  Karta med badplatser

Byske havsbad
En riktig klassiker bland strandraggare och soldyrkare. Lång härlig sandstrand, massor med hopp och lek och alldeles vägg i vägg med en av Swedish Laplands två femstjärniga campingar. Det betyder att du här också hittar allt du behöver i mat-, dryck- och aktivitetsväg — samt tempererade utomhusbassänger (om havet otroligt nog skulle vara för kallt).
N: 64.94787 Ö: 21.2351

Bovikens havsbad
Sju kilometer norr om Skellefteå ligger familjevänliga, långgrunda Boviken. Intill stranden finns flera grill- och lekplatser, omklädningshytter, toaletter samt en riktigt sandig och härlig beachvolleyplan.
N: 64.77828 Ö: 21.11529

Storsand
Bjuröklubb är inte bara ett av Skellefteås mest uppskattade utflyktsmål, här finns också Västerbottens längsta havssandstrand. Sanden är ljus och finkornig och letar sig gärna in mellan tårna. En lugn dag är känslan av att man befinner sig på sydligare breddgrader påtaglig.
N: 64.436888 Ö: 21.581253

Sjöbottsand
Mitt i den lilla byn Sjöbotten lockar Sjöbottsand med en sandstrand som är mycket omtyckt — inte minst bland barnfamiljer. Här finns gott om plats och fräscha toaletter.
N: 64.62360 Ö: 21.06748

Falkträsket
Stadsnära Falkträsket bjuder på ren och fräsch sandbotten medan själva stranden utgörs av mjuk, grön gräsmatta. Tack vare närheten till city är Falkträsket en populär plats för sena kvällsdopp efter långa, varma sommardagar.
N: 64.72887 Ö: 20.91384

Danielsten
Långgrund och badvänlig havsvik med härlig sandbotten, knappa kilometern öster om Bureå samhälle. Sanden är härligt finkornig och här finns beachvolleyplan och omklädningsrum.
N: 64.60959 Ö: 21.24176

Gullsand
Sandstrand vid havet intill Söderbodan, öster om Ostvik. Badplatsen är inte alltför långgrund och ligger lagom skyddad från kyla nordvindar. En självklar sommarfavorit.
N: 64.84175 Ö: 21.07195

Långnäset
Långnäset är Västerbottens längsta insjöstrand och en riktig favorit bland barnfamiljer. Långgrund och osedvanligt lämpad för allehanda strandaktiviteter. Långnäset ligger strax utanför byn Bodbysund, och på cykelavstånd från Burträsk Camping.
N: 64.50641 Ö: 20.70125

Res med kollektivtrafiken

Fakta

Tack för att du håller avstånd och stannar hemma om du känner förkylningssymptom när du tänker besöka någon badplats. Det ligger på individens egna ansvar att följa restriktionerna från folkhälsomyndigheten – tillsammans bromsar vi smittspridningen