Sommarbad i Skellefteå

Något av det bästa under varma sommardagar är att få ta ett svalkande bad i en sjö, i havet, ja helt enkelt i vatten. På den här sidan hittar du badplatser i Skellefteå, vare sig de sköts av kommunen eller en förening. Du hittar mindre badplatser i byar, större badplatser vid havet, badplatser med toalett, café och andra bekvämligheter, badplatser med sand, eller med hällor. Du hittar till och med tempererade utebad och badhus för dagar när friluftsbaden inte riktigt lockar. Här finns någonting för alla som är sugna på bad!

Den unika allemansrätten

Den svenska allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, men det ställer också vissa krav på den som besöker den. Läs mer om allemansrättens möjligheter och skyldigheter här.

Bada säkert i sommar

Att bada och leka i vatten är ett roligt sätt att svalka sig med familj och vänner under varma sommardagar. Och för att det ska fortsätta vara roligt finns det några saker att tänka på, speciellt när du är på en badplats med barn. 

 

Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten. Håll uppsyn och se till att vara så pass nära att du snabbt kan lyfta upp barnet ur vattnet om det behövs. 

 

Hjälp barnet att känna sig säker och trygg i vattnet genom att leka med barnet i vatten när barnet är litet. 

 

Lär barnet att ha respekt för vattnet. Förklara vad som kan vara farligt och vad man inte får göra:
- Knuffa aldrig någon i vattnet
- Håll aldrig fast någon under vattnet
- Simma aldrig under bryggor eller hoppställningar
- Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten

 

Låt barn använda flytväst eller räddningsväst vid lek nära vatten och på bryggor. Bär även flytväst om du som vuxen inte kan simma.

 

På 1177 Vårdguidens webbplats finns mer information om vad man kan göra för att öka vattensäkerheten för både barn och vuxna.

Vinterbada i Skellefteå

Att bada riktigt kallt har aldrig varit hetare! Även om vi i Skellefteå har vinterbadat sedan urminnes tider så är det kul att resten av världen nu vill haka på. På med badkläderna och glid ner i isvaken du med. Här listar vi tips på platser för vinterbad och annat bra att tänka på innan du hoppar ner i det iskalla vattnet.