Vy från en gammal inglasad punschveranda

Marklund Mäkleri brinner för landsbygden

Ethel Jonsson
Ethel Jonsson
Landsbygden är en mycket viktig motvikt till dagens växande städer och det behöver inte ses som att det ena är bättre än det andra, tvärtom behövs båda delar. Hittills har mäklarbranschen inte fokuserat på landsbygden vilket har försvagat prisutvecklingen på dessa fastigheter och i sin tur hämmar det utvecklingen. Det är där Marklund Mäkleri kommer in.

 

Lediga bostäder hos Marklund mäkleri

Marklund Mäkleri grundades av Ann-Helén Bågesund Marklund 2018, och drivkrafterna bakom mäkleriet är övertygelsen om att fler kan må gott av att leva närmare naturen om de bara fick hjälp att hitta dit. Ann-Heléns släkt har i generationer bott på landsbygden, och att leva och bo i naturen är för henne en självklarhet.

Ann-Helén berättar att det finns ett stort intresse för att flytta ut på landsbygden, både bland svenska och internationella köpare. Storsäljaren är det svenska klassiska torpet som andas Astrid Lindgrens sagovärld och kan ge en undanflykt från storstadslivet. Men även året-runt boenden i typisk svensk stil med gott om plats på gården med det röd-vita trähuset lockar stort intresse, och ligger de inom 30 minuters körtid från Skellefteå centrum får de ett extra plus i kanten.

Generationsskifte

I Skellefteå kommuns finns det mellan 150-200 byar, och trots att medelåldern är hög bland de boende sker det ett generationsskifte ute på landsbygden.

Det är trendigt att bo på en gård på landet, det är det nya smarta”, berättar Ann-Helén.

Att det är just unga som väljer att flytta utanför Skellefteå är inget konstigt. En del väljer att flytta hem till byn de växte upp i och tar med sig familjen i samma veva, medan andra flyttar för att hitta lugnet. Några har sina arbetsplatser på företag utanför centrum, medan det utbyggda fibernätet i vår bygd gör det enkelt att arbeta hemifrån för de som har möjlighet till det.

Mjuka värden

De som söker sig till landsbygden och Marklund mäkleris visningar letar efter mjuka värden. De bryr sig mindre om att lyckas i storstaden, att ha en fin bil och resa mycket. Istället vill de ha tid över till familjen, jobba med någonting de älskar, och bo på en plats som de älskar. En plats som skänker lugn och tid över till det viktiga i livet. Att det kan betyda att boendet ligger 20-30 minuter med bil från centrum spelar mindre roll. Det är friheten som är den viktigaste faktorn.

Stort internationellt intresse

Ann-Helén upplever ett ökat internationellt intresse för Skellefteås landsbygd, och hon berättar att de ofta jämför de internationella köparna med de svenskar som under 1800-talet flyttade till USA.

Vi kallar Skellefteå the new land of opportunity, skrattar hon och fortsätter. Förr åkte svenskarna till USA i jakt på ett bättre liv, och nu söker man istället efter den svenska livsstilen. Här i Sverige har vi stor social säkerhet, är familjeorienterade och överlag ett snällt land.

När det kommer till vilka objekt som är av intresse för de internationella köparna finns det både likheter och skillnader mellan dem och svenskarna. De internationella köparna bryr sig inte lika mycket om avstånden som svenskarna gör, utan är nöjda om det finns en serviceort nära till hands. Det viktiga är att få bo i en by, gärna glest mellan husen, en vacker utsikt som inte nödvändigtvis måste innehålla vatten, ett trähus och ett garage på gården. De letar efter en möjlighet till ett liv där de kan lägga mycket tid på sina intressen istället för jobb.

Att hyra hus eller köpa ödegård

Ann-Helén berättar även om en stor efterfrågan på att hyra hus och gårdar, men att det är problem att möta den efterfrågan. Många hus som står tomma och skulle kunna hyras ut har ägare i andra städer som inte har möjlighet att agera hyresvärd. Här ser hon en lucka i marknaden och efterlyser entreprenörer som kan möta behovet.

"Det skulle behövas någon som kan agera mellanhand, och fungera som vaktmästare."

En het trend bland köpare är just nu att rädda ödehus, och visst förekommer det en och annan försäljning av ödehus hos Marklund Mäkleri. Det svåra, berättar Ann-Helen, är inte att hitta ödehusen utan att övertyga ägarna att de är värda att sälja. Ofta har husen följt med marker i försäljningar där de nya ägarna endast velat ha marken. Huset i sig är ointressant för ägarna och kan ha stått tomt en längre tid, och de tvivlar på att de kan göra en vinst på att sälja. Men, berättar Ann-Helén, det har hittills inte varit några problem.